Made for You!

Op 2, 3 en 4 oktober struikel je in Tilburg over de activiteiten die allemaal iets met textiel te maken hebben. Een recordaantal van 25 partners slaat de handen ineen om het veelzeggende thema ‘How it´s made’ handen en voeten te geven. Het Textielmuseum pakt het weer groots aan, zoals altijd als drijvende kracht achter het weekend. Naast een breed scala aan lezingen, workshops, ontmoetingen en inloopactiviteiten staat er ook een aantal nieuwe onderdelen op het programma. Zo werken Fontys Hogeschool voor de Kunsten, ROC Tilburg/ School voor mode en het Textielmuseum samen met Artist in Residence Joost Janszen. Bovendien is er een bijzonder programma samengesteld in het Zwijsen complex.

Artist in Residence
Tijdens het Textielweekend 2009 neemt ontwerper Joost Janszen een centrale plaats in als Artist in Residence. Vanaf september zal hij al in Tilburg aan het werk zijn om een groep studenten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te begeleiden bij het maken van een inspirerende expositie. De tentoonstelling is tijdens het weekend te bezichtigen in de Refter van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Gedurende het weekend stelt Joost Janszen naast eerder geëxposeerd werk, ook nieuw werk ten toon in het Zwijsen complex. En hij is aan het woord in het auditorium van het Textielmuseum waar hij een toelichting geeft op zijn werkwijze en zijn inspiratiebronnen. Laat je dus inspireren door een jonge ontwerper als Joost Janszen.

Textielmuseum & educatie
Het museum probeert op verschillende manieren het onderwijs nog nadrukkelijker aan zich te verbinden. Zo ook tijdens het Textielweekend. Studenten van ROC Tilburg/ School voor mode gaan bezoekers helpen bij het project ‘Create your own monster.’ Daarnaast presenteren studenten van de sint-lucas academie in Gent en het AMFI Amsterdam Fashion Institute een deel van hun afstudeerwerk. En de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten / Fashion Department toont in samenwerking met het TextielLab van het museum de nieuwste creaties. Ook de afgestudeerden van het Koning Willem I College ’s-Hertogenbosch maakten delen van hun werk in het Lab en showen de resultaten in Zwijsen. Vier studenten van de afdeling Visuele Communicatie van Fontys Hogeschool voor de Kunsten namen de routing voor het weekend onder handen. Ze zorgen voor herkenbare ‘knooppunten’, opstapplaatsen en bussen. Tot slot ging het museum een samenwerking aan met de Chemiewinkel van de TU/ Eindhoven.

Kruikezeiker ontmaskerd?
De Chemiewinkel is één van de vijf wetenschapswinkels van de TU/Eindhoven en heeft als doelstelling particulieren en non-profit instellingen te helpen bij hun (milieu)chemische vraagstuk-ken. Speciaal voor het Textielweekend gaan studenten, in de traditie van de kruikezeikers, verschillende experimenten uitvoeren met wol en urine. Een bruisende bedoening die, wie weet, het mysterie rondom de kruikezeiker in een nieuw daglicht stelt. Op 4 oktober komt de kruikezeiker nog extra aan bod in een bijzondere voordracht.

Ontmoeting in Zwijsen complex
Nieuw op het programma van het Textielweekend is de locatie ‘Zwijsen.’ Deze centraal gelegen voormalige drukkerij aan de Gasthuisring wordt speciaal voor het weekend omgebouwd tot een locatie waar ontmoeting en presentatie centraal staan. Het programma in Zwijsen bestaat uit vier onderdelen: een TextielMarkt, performances en presentaties, een TextielAtelier en de kunstroute Zigzag door het gebouw. In tegenstelling tot afgelopen jaren, waar de crafty- en leveranciersmarkt gescheiden waren, komt dit jaar alles samen onder één dak. Ontwerpers en textielleveranciers tonen hier hun nieuwste, mooiste, leukste, gekste ontwerpen en materialen.

TextielLab
Tijdens het Textielweekend draait het TextielLab op volle toeren met een explosie aan activiteiten. Het motto is: meedoen! Naast inspirerende demonstraties zijn er inloopworkshops en rondleidingen. En let op alle draden en stofjes, je kunt ze nodig hebben bij: Create your own monster! Alle informatie over het weekend en de mogelijkheid tot inschrijven voor de workshops en rondleidingen, vind je op www.textielweekend.nl

Deelnemende locaties/ partners:
Audax TEXTIELMUSEUM Tilburg, Artist in Residence Joost Janszen, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, ROC Tilburg/ School voor Mode, Atelier Inge Koenen, Atelier J. van Egten en T. de Kanter, Galerie 56, Galerie Holtrop, Galerie Kap Pur, Galerie Kokon, Galerie Pjotr, Hoed&Hoed, Interpolis, Jan Ligthartschool Rendierhof, Kunstwaren.nl, Louise van Terheijden, Luycks Gallery, Maartje Ansems & Janne Kusters, Maria La Verda, Ontwerperscollectief Atelierzaken, Quilt it & Dotty, Ruimte X, Sander Reijgers, Stichting KANT, Studio van Dusseldorp, Studio Xplo, ZIGZAG en Zwijsen complex.