Sinds de verhuizing van het Paleis-Raadhuis naar de Spoorzone heeft Vincents Tekenlokaal een flinke boost gehad. Aan het roer staat Marloes Coppes, coördinator van het tekenlokaal. De Tilburgse heeft een achtergrond in het onderwijs, gaf jarenlang creatieve lessen aan scholieren en volwassenen en tilt inmiddels twee jaar het tekenlokaal naar een ‘new level’. Tijd voor een gesprek.
Foto’s: Maria van der Heyden
De verhuizing naar de Spoorzone bevalt goed. Sinds een half jaar is het tekenlokaal ingetrokken bij Ontdekstation013; een match made in heaven. “Voordat we naar de Spoorzone vertrokken, was tekenen en het werk van Vincent van Gogh ons belangrijkste vakgebied. Dat is nu nog steeds zo, maar door de combinatie met Ontdekstation013 kunnen we onze focus breder trekken naar talent- en creativiteitsontwikkeling. Ook binnen de techniek is dit enorm belangrijk, dat is onze match!”
Koningsdag 2017 heeft bijgedragen aan de bekendheid van Ontdekstation013. De koninklijke familie kreeg inzicht in hun activiteiten en dat gaf het thema techniek in Tilburg een enorme boost. “Mensen komen voor Ontdekstation013 en ontdekken ons, maar mensen komen ook voor ons en ontdekken Ontdekstation013. Wij profiteren van elkaar.”
‘Als dingen mislukken, leren we daarvan’
Hoewel het beeld bestaat dat Vincents Tekenlokaal zich voornamelijk richt op kinderen, is dat niet helemaal het geval. “Er zijn kinderen die niet durven te beginnen met tekenen als je ze een wit vel en een stift geeft. En volwassenen hebben dat nog veel meer. We mogen met z’n allen meer durven en experimenteren. Juist als dingen mislukken, leren we daarvan.”
Volgens Marloes vinden veel mensen dat ze niet creatief zijn. “Maar wat is creativiteit? Je kleding kiezen, huis inrichten; dat is ook creativiteit. Mensen willen zich onderscheiden, maar tegelijk niet uit de toon vallen.”
En dat vindt Marloes jammer. “Het is saai als iedereen hetzelfde is. Het zijn juist de mensen die anders durven en kunnen denken die met innovaties komen. Daarom is het belangrijk om creativiteit aan te wakkeren bij kinderen én volwassenen.”
‘Creativiteit komt op een ander vlak te liggen’
In dit digitale tijdperk groeien mensen op met computers, smartphones en tablets. Vincents Tekenlokaal speelt hierop in door kinderen en jongeren te triggeren. “We beschikken over twintig digitale tekentablets. De helft van onze lessen zijn digitaal. Toch merken we ook dat kinderen het nog steeds fantastisch vinden om met ‘echt’ tekenmateriaal te werken.”
Marloes vindt het belangrijk om mee te gaan met de nieuwe ontwikkelingen. Sinds de verhuizing beschikt Vincents Tekenlokaal dan ook over een Virtual Reality 3D tekenset. “Je tekent in 3D en staat dan als het ware virtueel in je eigen tekening.”
‘Ze hoeven van mij niet naar de kunstacademie’
Buiten workshops en tekenlessen, richt Vincents Tekenlokaal zich ook op onderwijsprogramma’s. “Er wordt veel gevraagd van het onderwijs. Wij nemen een stukje werk uit handen door onze expertise aan te bieden. We laten docenten en leerkrachten ook zien hoe je eenvoudig creatieve opdrachten in je klas kunt geven. Het is veel meer dan creativiteit, het gaat om talentontwikkeling.”
Het doel van alle workshops, lessen en onderwijsprogramma’s van Vincents Tekenlokaal? Jongeren en volwassenen creatief verder helpen. “Ze hoeven echt niet naar de kunstacademie, maar het gaat erom dat je leert om creatief te denken. We weten niet hoe de arbeidsmarkt er over tien jaar uitziet, de wereld is gigantisch in ontwikkeling en daarom is het heel belangrijk dat kinderen én volwassenen creatief kunnen denken.”
De Nieuwe Vincent
Een voorbeeld van kinderen creatief verder helpen is het eigen tekentalentprogramma De Nieuwe Vincent. “Van september tot en met december kunnen vijftien geselecteerde tekentalenten, van tien tot veertien jaar, dit traject volgen.” Om hier aan mee te doen kunnen nog tot zondag 19 augustus 2018 tekeningen worden ingestuurd. (Kijk hier voor meer informatie).
‘Spoorzone geeft ons een impuls’
Vincents Tekenlokaal profiteert ook van de transitie die de stad momenteel doormaakt. “Vroeger was je een beetje een kneusje als je zei dat je uit Tilburg kwam, dat kan ik nu niet meer zeggen. We merken tegenwoordig dat heel veel kan en iedereen met elkaar wil samenwerken.”
Zo ook in de Spoorzone. “De ontwikkeling hier in het gebied is super interessant en geeft ons een enorme impuls. We gunnen elkaar allemaal het beste en profiteren van elkaar. Dat vind ik mooi.”