Meer kleine ondernemers actief over de grens

Zakendoen over de grens is populair bij mkb-ers en zzp'ers. Dankzij internet doet 28 procent van de kleine bedrijven in Brabant aan internationale handel. Om ondernemers verder op weg te helpen en te ondersteunen, houdt de Kamer van Koophandel (KvK) op woensdag 23 mei de gratis Dag van de Internationale Handel.

Dat steeds meer kleine ondernemers de sprong over de grens wagen, blijkt uit onderzoek onder het Ondernemerspanel van de KvK Brabant. Algemeen directeur Henk Rosman: “Vanwege de snelle economische groei wordt bij internationaal zakendoen al snel gedacht aan de BRIC-landen – Brazilië, Rusland, India en China. Maar Brabantse mkb’ers en zzp’ers blijven doorgaans dichter bij huis. Voor hen zijn bij voorbeeld België en Duitsland belangrijke markten. Daar liggen ook enorme kansen. Hiervoor is tijdens de IH-dag zeker aandacht.”

De meeste Brabantse mkb’ers en zzp’ers die in het buitenland zakendoen, bieden diensten aan (46 procent) of im- of exporteren goederen (46 en 39 procent). Een kleiner deel importeert diensten (11 procent) of investeert in het buitenland (6,5 procent). Speciaal voor ondernemers die overwegen internationaal zaken te gaan doen of ondernemers die meer informatie of ondersteuning nodig hebben, organiseert de Kamer van Koophandel Brabant de Dag van de Internationale Handel.

Aan bod komen vragen als: hoe leg ik internationale contacten; hoe maak ik de juiste landenkeuze; wat zijn de wettelijke eisen en gewoontes? Hoe regel ik financiële en juridische zaken? Ook zijn er presentaties over verschillende landen en thema's. Verder kunnen belangstellenden terecht op een informatiemarkt. Natuurlijk is er de gelegenheid tot netwerken. De Dag van de Internationale Handel is op woensdag 23 mei van 14.30 tot 21.00 uur in het Evoluon in Eindhoven. Kijk voor meer informatie op www.kvk.nl/DIHZON