Meer ruimte voor fietsers en voetgangers: straten binnen ringbaan – inclusief cityring – naar 30 km per uur

cityring

Nu de maatregelen rondom het coronavirus versoepeld worden, komt er weer meer verkeer op straat. Daarom komt Gemeente Tilburg met een aantal aanpassingen om ervoor te zorgen dat fietsers en voetgangers elkaar op 1,5 meter kunnen passeren. Zo gaan alle straten binnen de ringbanen (en de cityring zelf ook), van 50 naar 30 kilometer per uur. 

Er zijn een paar uitzonderingen. Op de Hart van Brabantlaan en Nieuwe Bosscheweg blijft de snelheid 50 km per uur. En dan is er nog een uitzondering: in het Dwaalgebied zal de maximale snelheid dalen naar 20 km per uur. Ook wordt op delen van de Heuvelring en de Noordhoekring een rijstrook voor automobilisten afgesloten. Fietsers kunnen hier gebruik van maken en voetgangers kunnen daardoor ook uitwijken naar het fietspad. De maatregelen worden de komende weken gerealiseerd en zullen uiterlijk 1 juni doorgevoerd zijn.

Stoplichten sneller op groen voor fietsers en voetgangers

Ander dingetje wat per direct aangepast wordt binnen de Cityring: stoplichten die langer op groen staan voor fietsers en voetgangers. Ook op tientallen kruispunten buiten de ring, bijvoorbeeld bij middelbare scholen, springen de lichten sneller op groen. “Je wilt niet dat het virus zich verspreidt, omdat veel mensen tegelijk moeten wachten bij een rood verkeerslicht. Daarom geven we per direct fietsers en voetgangers meer groen licht op drukke kruispunten en in de buurt van scholen. Zo verkleinen we de stopkans,” aldus Mario Jacobs, wethouder Mobiliteit.

Dat betekent dus dat auto’s wel wat langer moeten wachten voor een rood stoplicht. De gemeente adviseert om zoveel mogelijk te voet te gaan voor korte afstanden en de fiets te pakken voor langere stukken. En verder geldt natuurlijk: reis alleen indien nodig en vermijd de spitstijden.

Schoolstraten met aangepaste regels

Rondom scholen in Tilburg zijn er al op negen locaties schoolstraten ingesteld. Deze straten worden rondom haal- en brengtijden volledig afgesloten voor autoverkeer. Parkeerplaatsen worden tijdelijk opgeheven of van straten wordt eenrichtingsverkeer gemaakt.

Fietsvrije straten voor grotere terrassen

Naar de Korte Heuvel, Paleisring en Schouwburgring wordt momenteel onderzoek gedaan om te kijken of dit fietsvrij wordt. Er wordt namelijk gekeken of en waar de openbare ruimte gebruikt kan worden om terrassen groter te maken. Zo hebben horecazaken vanaf 1 juni wellicht meer mogelijkheden om hun terras uit te breiden.

De doorstroming van de belangrijkste wegen wordt trouwens gemeten. Als de opstoppingen te groot worden, kunnen de maatregelen nog aangepast worden. En als je zelf tegen een opstopping aanloopt, kun je dit melden via deze app.