Melanie Maria wint Jan Naaijkensprijs 2020

Jan Naaijkensprijs

Op donderdag 3 september vond tijdens de besloten opening van de expositie ‘Season Highlights’ in Kunstpodium T de uitreiking van de Jan Naaijkensprijs plaats. Kunstenaar Melanie Maria werd uitgeroepen tot winnaar. De jury was onder de indruk van de heldere bewoordingen waarin zij reflecteerde op haar artistieke positie.

Over de Jan Naaijkensprijs

Een onafhankelijke jury ging voorafgaand aan de opening van de expositie met de individuele kunstenaars in gesprek over hun werk en hun kunstpraktijk. Deze jury bestond uit Martijn van Nieuwenhuyzen (directeur De Pont Museum), Pieter Dobbelsteen (galeriehouder CINNNAMON Rotterdam) en Atousa Bandeh (kunstenares). Daarnaast nam Frank Pisart van het Noordbrabants Genootschap, die de Jan Naaijkensprijs mogelijk maken, deel aan het gesprek. De prijs bestaat uit een geldbedrag 750 euro en een solotentoonstelling bij TAC Eindhoven in 2021.

De jury waardeert de onverschrokkenheid van alle kunstenaars om binnen dit traject in deze bijzondere tijd nieuwe paden te bewandelen. Met hun werk hebben ze laten zien dat ze de kunstwereld in de toekomst zullen blijven verrijken. De jury was in het bijzonder onder de indruk van Melanie Maria. De jury is over de streep getrokken door de professionaliteit, de volwassen houding en de gearticuleerde discussie met winnaar.

Naast Melanie Maria waren Jelle van Assem, Koen Kievits en Tom van Veen genomineerd. Het werk van alle vier de kunstenaars is tot en met zondag 27 september te zien in de expositie ‘Season Highlights’ bij Kunstpodium T. De expositie is te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00.

Over Melanie Maria

Wie is het individu en wat is het collectief? Wat delen we en hoe komen we tussenbeide? Hoe ontvangen we en hoe bewust zijn we van onze omgeving? Melanie Maria gelooft dat wij allen verlangen naar een emotionele connectie met de Ander. Door fysieke performance, het gebruik van de publieke ruimte en menselijke handelingen nodigt zij de toeschouwer uit om dichterbij te komen.

Melanie Maria werkt in én met het moment. Het is afhankelijk van de situatie, locatie en lichamen hoe een performance zich vormt tot ‘resultaat’. Elk werk is dan ook een onderzoek, waar ze grip probeert te krijgen in ons verlangen in het maken van een connectie met elkaar en de omgeving. Om het proces en de bewegingen zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, werkt Melanie Maria voornamelijk met niet-professionele performers.

In de expositie Season Highlights laat ze haar werk ‘It still remains’ zien en vraagt ze de toeschouwer om binnen te komen, alleen. Te zitten en te ervaren. De sereniteit en tevens het trieste in het werk neemt je mee de stilte in terwijl buiten, achter de ramen, de wereld doorgaat.