Met een boost van zelfvertrouwen de stap maken naar de middelbare school: weerbaarheidstraining voor pubers

Weerbaarheidstraining Tilburg

De pubertijd kan een onrustige ontwikkelingsfase zijn voor jongeren. Vriendschappen aangaan en onderhouden, zorgen dat je erbij hoort, de overstap naar de middelbare school, beginnen met je eerste bijbaan, op zoek naar je eigen identiteit: deze leeftijd zit vol met sociale uitdagingen. Daarom kunnen sommige jongeren in de (vroege) pubertijd wel een boost van zelfvertrouwen en weerbaarheid gebruiken. En daar schieten Lizzy, Ralf en Lex van Self doen wat werkt en De GezinsManager te hulp met hun kick-start programma: een weerbaarheid en emotieregulatie training doormiddel van contactsport.

Met als doel om weerbaarheid en sociale vaardigheden te verhogen, is de training er voor kinderen die zich verstoppen, zelfvertrouwen missen, of het gevoel hebben er niet bij te horen. Maar ook voor kinderen die geen keuzes durven te maken. Tijdens de training worden contactsport en psychomotorische therapie (PMT) gecombineerd om gesprekken op gang te brengen en situaties na te bootsen. Zo creëren Lizzy, Lex en Ralf voor iedere deelnemer een individueel traject in groepsverband.

Leeftijd tussen 10 en 12 jaar oud

Kinderen in de specifieke leeftijdscategorie van 10 tot 12 jaar mogen zich aanmelden voor de training. “Dit is een belangrijke leeftijd. Het is namelijk een kantelpunt net voordat de kinderen naar de middelbare school gaan,” legt Lex (44) uit. Met ervaring in de hulpverlening sinds 2003 én een achtergrond als Thaibokser op Nederlands topniveau, heeft hij een gouden combinatie van kwaliteiten op zak om kinderen en jongeren te begeleiden. Lizzy (26) benadrukt waarom het vooral op deze leeftijd belangrijk is om kinderen te begeleiden: “In groep 7 en 8 verandert er veel. Je doet een Cito-toets, krijgt een stempel met welk niveau je aankunt en moet een keuze voor een nieuwe middelbare school maken. Gaat het daar wel lukken om vrienden of vriendinnen maken? Daarbij sta je op deze leeftijd aan het begin van de pubertijd waar er lichamelijk en geestelijk allerlei veranderingen ontstaan die onzekerheden met zich meebrengen.”

Ralf (33) – psychomotorisch therapeut – vult aan: “We vinden het belangrijk om de kinderen zelfvertrouwen mee te geven nog vóórdat ze de switch maken naar de middelbare school. Zo kunnen ze hetgeen dat ze bij ons geleerd hebben, meteen inzetten de dag dat ze de eerste stap binnenzetten op hun nieuwe school.”

Weerbaarheidtraining

Lachen, gieren en jezelf ontwikkelen

Voor kinderen moet de training vooral een positieve, leuke ervaring zijn. Maar ze gaan wel uitgedaagd worden. Lizzy vertelt: “De slogan van de training is lachen, gieren en jezelf ontwikkelen. Contactsport is hierin een sterk middel om weerbaarheid te verhogen. Door niet alleen te praten, maar echt in actie te komen en te bewegen, kunnen de jongeren zich niet verstoppen. Iets dat ze normaal gesproken misschien wel doen.” Lizzy is afgestudeerd als toegepast psycholoog en heeft gewerkt met ex-gedetineerden. Daarnaast heeft ze meerdere trainingen ontwikkeld op het gebied van herstelvisie- forensische zorg en weerbaarheid voor zorgmedewerkers. Ook Lizzy heeft op topsport niveau vechtsport beoefend. Ze bezit een zwarte band met judo, en is sinds twee jaar bezig met een MMA carrière.

Contact maken en grenzen aangeven

Het programma duurt 12 weken en er kunnen 10 kinderen deelnemen. “De dingen die je tegenkomt wanneer je ook écht fysiek in actie komt en beweegt met de kinderen, bieden handvaten voor gesprekken,” vertelt Lex. “Je bent op die manier spelenderwijs aan het leren,” vult Ralf aan. De training vindt één keer per week plaats. In deze periode leren de jongeren onder de begeleiding van Lizzy, Ralf en Lex contact te maken, maar ook grenzen aan te geven. Ook de ouders worden actief betrokken in het proces en krijgen handvaten toegereikt om thuis mee aan de slag te gaan.

Meer informatie over de organisatie

De training is ontwikkeld door Self doen wat werkt en De GezinsManager. Na de 12-weekse trainingen kan de begeleiding (waar nodig) doorgezet worden in persoonlijke begeleiding bij Self. Self kenmerkt zich als een jonge, frisse zorgorganisatie met de juiste kennis en ervaring op zak. Doen – zoals de naam zegt – is een van de belangrijkste kernwaarden van deze zorgorganisatie. Zij geloven in een wereld waarin jongeren en volwassenen die zijn vastgelopen, op maat gemaakte begeleiding krijgen om hun doelen te bereiken.

De GezinsManager biedt ondersteuning aan gezinnen, waar om welke reden sprake is van gezinsproblematiek. De GezinsManager gelooft daarbij in maatwerk: dit doen zij voortaan vanuit hun bijzondere locatie aan de Noordstraat in Tilburg.

De training gaat van start in april. Om deel te nemen hoef je nog géén klant te zijn van Self of De GezinsManager. Wil je meer informatie over de training, of aanmelden? Dat kan via info@selfdoenwatwerkt.nl.