Met je hart ‘Aan t@fel’ verbindt kwetsbare 75-plussers structureel tijdens de maaltijd

t@fel

Het Met je hart team in Tilburg heeft 11 mei een eerste succesvolle pilot van ‘Aan t@fel’ gehad. Kwetsbare 75-plussers hebben genoten van een maaltijd mét elkaar, maar op afstand via beeldbellen. “Geweldig”, aldus mevrouw Wollerich. Met gezonde spanning keken de ouderen uit naar deze speciale ontmoeting.

Met je hart organiseert in al haar gemeenten op structurele basis ontmoetingen voor ouderen, het coronavirus heeft deze ontmoetingen stilgelegd. De eenzaamheid die (thuiswonende) ouderen ervaren is onwaarschijnlijk groot.

Aan t@fel

De ‘Aan t@fel’ aanpak is voor Met je hart vrijwilligers een nieuwe manier om ouderen weer met elkaar in contact te brengen. “Door onze ontmoetingen alsnog mogelijk te maken via beeldbellen, brengen we ouderen opnieuw structureel met elkaar in contact”, aldus Hélène Schneiders, coördinator Met je hart Tilburg. “In ‘Aan t@fel’ brengen we alle onderdelen van onze oorspronkelijk
ontmoeting terug. Het eten vanuit de horeca, maar ook de sfeer en gezelligheid aan tafel. We kunnen niet echt samen zijn, maar willen wél dat gevoel teruggeven!”

Ontmoetingen

Bij Met je hart zijn ontmoetingen al in een vroeg stadium stilgelegd. “De gemiddelde leeftijd van onze ouderen is 83 jaar en dat maakt dat wij een risicogroep bedienen als het gaat om het coronavirus”, aldus Sabine Pool, landelijk manager stichting Met je hart. Met je hart is een ontzettend mooi vrijwilligersnetwerk.

“Direct na het stilleggen van de ontmoetingen, zijn in al onze gemeenten belteams gevormd en sindsdien worden onze ouderen – die kampen met gevoelens van eenzaamheid – met regelmaat even gebeld. Met ‘Aan t@fel’ willen we op korte termijn ouderen weer bij elkaar brengen, maar op de lange termijn zorgen dat de wereld van ouderen groter wordt. De terrassen mogen misschien wel open, maar nog steeds is het advies dat 70-plussers thuis blijven. Ook moeten we de 1,5 meter afstand kunnen garanderen en aangezien wij ouderen ophalen en thuisbrengen, kunnen wij dit niet”, aldus Pool.

Waardevolle aanpak

Na een eerste succesvolle pilot wil Met je hart ‘Aan t@fel’ graag in al haar gemeenten uitrollen. “De eerste pilot van ‘Aan t@fel’ heeft ons laten zien hoe waardevol deze aanpak is voor 75-plussers. Wij gaan hier heel graag mee verder om ervoor te zorgen dat ouderen die kampen met gevoelens van eenzaamheid opnieuw een moment hebben om naar uit te kijken”, aldus Schneiders. Komende week gaan ook in Maastricht, Dongen en Breda ouderen met elkaar digitaal aan tafel. “Bij Met je hart helpen we ouderen een serieuze drempel over”, vertelt Pool. “Door steun van bedrijven zoals KPN Mooiste Contact Fonds, maar ook van Crovv, die de videochatrooms ter beschikking stelt, is dit praktisch ook mogelijk en willen we hier op de lange termijn een succes van maken”, aldus Pool. “En alle steun is daarbij welkom”.