Mijlpaal liesbreukoperaties: 3000ste patiënt

Het is niet gebruikelijk dat een patiënt direct na een operatie een flinke bos bloemen en gebak krijgt van de behandelend arts. Toch overkwam dit de heer Glenn Aoys onlangs in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Hij was opeens middelpunt van een feestje, omdat hij de drieduizendste patiënt was die volgens een nieuwe, succesvolle methode aan een liesbreuk werd behandeld.

Het aan het Elisabeth-TweeSteden verbonden Liesbreukcentrum Brabant begon in 2007 met een nieuwe methode om liesbreuken te verhelpen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze aanpak het aantal patiënten met chronische klachten na de operatie spectaculair vermindert. De chirurgen van het Liesbreukcentrum operen volgens de TIPP-methode (Trans Inguinaal Pre-Peritoneaal). Deze nieuwe, snelle en veilige techniek komt globaal neer op een andere plaatsing van het matje dan in operaties met de andere en oudere Lichtenstein-techniek.

Significant beter
Uit gestandaardiseerd onderzoek blijkt dat de TIPP-methode ervoor zorgt dat nog maar 3,5% van de patiënten te maken krijgt met chronische pijnklachten na de operatie, in vergelijking met 12,9% na de Lichtenstein-methode. Een ander bewezen voordeel is het veel snellere herstel van de patiënt; die is zeven dagen eerder weer op de been. Bovendien krijgt slechts 1,4% van de patiënten last van wondinfecties en is bij slechts 1,4% van de patiënten een nieuwe operatie nodig. TIPP werkt dus significant beter.

Liesbreukcentrum Brabant
Bij het in de locatie TweeSteden Waalwijk gevestigde Liesbreukcentrum Brabant staan maar liefst acht ervaren chirurgen klaar voor de patiënten. Mede door het grote aantal liesbreukoperaties is veel kennis en kunde op deze locatie gebundeld. En daar profiteert de patiënt van. Voor de heer Ayos stond het daarom al snel vast waar hij zich aan zijn liesbreuk zou laten helpen: “Na wat zoeken en vergelijken op Google, heb ik bewust voor Liesbreukcentrum Brabant gekozen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat ik hier in goede handen ben. Ik ben hier ook heel goed opgevangen, de medewerkers zijn erg met me begaan”.

Resultaten
De heer Ayos is geopereerd door chirurg Patrick Vriens. De specialist is enthousiast over de resultaten die zijn collega’s en hij behalen. “Alles wat we bij de start van het Liesbreukcentrum beloofden, maken we waar. We helpen mensen binnen een week, halveren de tijd per ingreep en boeken aantoonbaar betere resultaten. We ontvangen dan ook regelmatig chirurgen uit heel Nederland in Waalwijk, voor uitleg over onze werkwijze.”