Minder bezuinigingen voor Tilburg in conceptbegroting

De conceptbegroting van de gemeente is 19 oktober door wethouder Erik de Ridder gepresenteerd. Het pakket bezuinigingen dat in september nog noodzakelijk leek, is bijna helemaal uit de begroting geschrapt.

Meer geld van het Rijk

Deze maand werd duidelijk dat het Rijk meer geld aan Tilburg geeft dan waar eerder op gerekend was. Het gaat onder andere om 2,8 miljoen voor de gebundelde uitkeringen (ook wel BUIG-middelen genoemd). De meevaller is de afgelopen weken verwerkt in de conceptbegroting. Daarnaast heeft de gemeente bezuinigd op organisatiebudgetten die de afgelopen jaren niet volledig zijn benut.

Wethouder Erik de Ridder: “Den Haag heeft het de gemeenten niet gemakkelijk gemaakt om transparant en toekomstbestendig te begroten. In het voorjaar leek Tilburg flink te moeten bezuinigen, in oktober viel dat mee. Voor ons dan, voor andere gemeenten niet. Ik ben trots dat het college een sluitende begroting aan de raad kan aanbieden, waarbij vrijwel het hele bezuinigingspakket is geschrapt.”

Interactieve begroting

De gemeente heeft de instellingen geïnformeerd over de geschrapte bezuinigingen. De raad stelt de begroting 2016 vast in de vergaderingen van 9 en 12 november. De interactieve begroting staat op de pagina bestuurlijke informatie op de website van de gemeente. In de begroting die nu op de site staat, zitten nog fouten. De juiste versie (inclusief bijlagen) staat eind deze week online.