Monica Lewinsky spreekt in Tilburg over public shaming

monica lewinsky

Monica Lewinsky komt binnenkort naar Tilburg. Tijdens het We Are Mundial evenement in de LocHal spreekt de Amerikaanse over haar leven na het Witte Huis, public shaming en de invloed van social media.

“I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky.” Wie kent deze wereldberoemde quote van Bill Clinton niet? De affaire van de ex-president van de Verenigde Staten met de 22-jarige medewerker Monica Lewinsky in 1998 deed nogal wat stof opwaaien. Dat zorgde ervoor dat niet alleen de de toenmalige president, maar ook Lewinsky door het slijk werden gehaald.

Public shaming

Rien van Linschoten, mede organisator van Festival Mundial, kwam haar vorig jaar tegen tijdens een evenement van Human Rights Tattoo in New York. Daar raakt hij met haar in gesprek. “Als je de naam Monica Lewinsky noemt, krijg je altijd een grap te horen,” vertelt Rien. “Zelfs de Nederlandse pers deed daar destijds aan mee.” Als social activist zet Lewinsky zich nu in voor een veilig internet. Het onderwerp ‘public shaming’ sluit volgens Rien goed aan bij Festival Mundial. “Het gaat over een betere wereld, dus ook over een betere internetwereld.”

“In de uitzending van TED Talks neemt ze je op een intieme manier mee in die periode van haar leven. In haar speech vertelt ze eerst kort iets over zichzelf, daarna maakt ze een mooie link naar mensen die hetzelfde is overkomen.” Zo vertelt Lewinsky over een jongen die zoenend met een andere jongen werd gefotografeerd. Hij was nog niet uit de kast en pleegde de dag na verspreiding van de foto zelfmoord. Rien: “Monica vertelt dat haar ouders haar in die tijd ook moesten beschermen. Haar boodschap is om alert te zijn op hoe gevaarlijk internet is. Steek mensen die er onderuit geschopt worden een hart onder de riem, wees dan alert en pas op met je kinderen.”

We Are Mundial XL

Naast Monica Lewinsky spreken ook Carolien Borgers (Altijd Wat, De Andere Ik, Wie is de Mol?), Sander van Bussel (Human Rights Tattoo), Ruben Terlou (Langs de Oever van de Yangtze) en Akwasi (Zwart Licht) tijdens We Are Mundial XL. Het thema van de avond is mensenrechten. Hoe leven we samen in deze wereld? Waarom is gelijkheid, elkaar met respect behandelen soms zo moeilijk? De avond is is toegankelijk voor vrienden van Festival Mundial en vindt plaats op dinsdag 14 juni om 20.00 uur in de LocHal in de Tilburgse Spoorzone.