Nieuws

festival mundial
Let op! Dit artikel is al 1107 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Mundial programmeur Sophieke: ‘We moeten blijven ontwikkelen en vernieuwen’

Ze kwam vier jaar geleden binnen als stagiaire, hielp mee met de marketingactiviteiten van het festival en is sinds vorig jaar de programmeur van Festival Mundial: Sophieke Gremmen. Ondanks haar jonge leeftijd van 24 jaar, heeft ze al behoorlijke ervaring als programmeur. Ze programmeerde voor festivals als Amsterdam Open Air & Solar, deed de programmering voor een wekelijks evenement in de Melkweg in Amsterdam en verzorgt ook dit jaar weer de volledige programmering van Festival Mundial.

“Vanuit de doelgroep die Festival Mundial al jaren bezoekt, is er kritiek geweest. Ik heb echt onderschat hoeveel mij dat persoonlijk doet. Je kan er veel van leren en dat heb ik ook zeker gedaan. Ik heb alle feedback meegenomen naar dit jaar. Daardoor is het ook dit jaar weer een super gaaf festival.”

‘We moeten blijven ontwikkelen en vernieuwen’

Even terug naar februari vorig jaar. Het bestuur van Mundial vraagt aan Sophieke of ze programmeur van het festival wil worden. “Het eerste jaar was hectisch, heel hectisch. Er viel natuurlijk super veel subsidie weg en ik had een achterstand omdat ik pas in februari begon. Normaal begin je als programmeur zodra het festival is afgelopen je opties te zetten op bands voor het volgende jaar. In oktober zet je de eerste lijntjes uit om artiesten te boeken. Toch heb ik enorm veel geleerd en ben ik blij met het programma vorig jaar.”

“Omdat ik redelijk nieuw ben bij Mundial en ik geen Tilburgse ben, heb ik het festival van vroeger niet gekend. Natuurlijk houd ik hier super veel rekening mee en denk ik aan de identiteit van het festival. Het verhaal van Mundial blijft altijd hetzelfde. We blijven verrassende muziek programmeren, jong talent een podium bieden en mensen verrassen met artiesten die ze nog niet kennen. Maar je moet ontwikkelen en je moet vernieuwen. Er zijn zoveel festivals en het genre Wereldmuziek is ook aan het veranderen. We moeten een nieuwe jonge doelgroep aanboren die Mundial leuk vindt. Anders blijf je niet bestaan. Natuurlijk sluiten we niemand uit; iedereen blijft welkom.”

Toch houdt Sophieke er niet van om te spreken over concurrentie. De vele festivals die worden georganiseerd houden haar scherp. “Mundial is een specifiek festival en dat is ons voordeel. Er is geen festival dat hetzelfde doet als dat wij doen. Wij blinken vooral uit in veelzijdigheid. Er is zoveel te doen en zoveel te ontdekken. Er is theater, er zijn lezingen en we steken veel aandacht in de food line-up. Juist die veelzijdigheid zorgt ervoor dat Mundial anders is dan andere festivals.”

festival-mundial

‘Ik weet wat mijn beoogde publiek is en wat zij leuk vinden’

Volgens Sophieke is er geen formule om een succesvolle programmeur te worden. “Ik weet wat mijn beoogde publiek is en wat zij leuk vinden. Dat is mijn grootste kracht. Ik heb er een sport van gemaakt om op zoek te gaan naar artiesten die nog niet heel groot zijn, maar wel die potentie hebben. Ik bezoek heel veel concerten en festivals. Dan let ik er vooral op wat voor mensen erop afkomen en wat de reactie van het publiek is op een bepaalde band of artiest.”

Deze kracht gebruikt Sophieke bij het programmeren voor Mundial! “Vorig jaar heb ik Dialoque neergezet. Zij combineren house muziek met een werelds sausje live op het podium. Ik had ze een aantal keren live gezien en wist dat het tof was. Als je dan ziet dat er precies gebeurt zoals je het voor je ziet, is dat super gaaf. Heel de Smederijtuin stond te dansen. Daarom heb ik nu ook artiesten als Mauskovic Dance Band en Umeme, die ongeveer dezelfde vibe creëren, geprogrammeerd.”

 ‘Ik ben trots op onze programmering’

Met de ervaring van vorig jaar en feedback op zak, is het Sophieke ook dit jaar gelukt om een prachtig programma samen te stellen. “Er staan dit jaar meer artiesten. Er is zoveel liefde in de programmering gestoken en ik denk dat we echt een sterke line-up hebben. De stages zijn ook anders neergezet waardoor het festival ruimer is opgezet. We hebben ook meer energie gestoken in de randprogrammering en er zitten een hoop verrassingen in de aankleding.”

Een aantal van haar boekingen raad ze zeker aan. “Ik ben trots dat we Omar Souleyman hebben kunnen boeken. Hij staat al zo lang op mijn lijstje en is 100% Mundial. Hollie Cook is bij het grote publiek nog niet bekend, maar zeker een artiest die je moet bezoeken. Ze is bizar getalenteerd en live heel goed is. Ze maakt een combinatie tussen pop en reggae en dat is met mooi weer een super combinatie. Mauskovic Dance Band raad ik ook aan. Op Spotify is dit al heel leuk, maar live is het echt insane. De Likt is veel in het nieuws geweest omdat hij in elkaar is geslagen en zijn nek heeft gebroken. Maar wat ik zo tof vind aan hem, is dat hij tussen de nummers door het publiek inspireert. Hij doet een soort spoken-word performance tijdens zijn show en dat komt echt binnen.”

Ook qua headliners heeft Mundial mooie namen staan. “Ik vind headliner een vies woord. Naar mijn mening zijn alle artiesten op het festival headliners. Maar toch zet je ze groter op een poster weg. Kraantje Pappie omdat hij breed gedragen wordt en Gallowstreet omdat ze als beginnende band op Mundial hebben gestaan en enorm zijn gegroeid.”

festival mundial

‘Ik sta constant aan’

Wie denkt dat Sophieke tijdens het festival op het gemakje kan genieten van een aantal biertjes, heeft het mis. Tijdens het festival begint het evalueren. “Ik ben constant aan het kijken hoe het publiek reageert op de artiesten. Tijdens het festival stap ik geregeld op een bezoekers af om te vragen wat ze ervan vinden. Misschien zoek ik kritiek juist op. Je kunt daar namelijk zoveel van leren!”

“Tijdens het festival sta je constant aan. Er kan ieder moment iets gebeuren en dus ben je mega scherp. Ik wil ook iedere artiest eventjes zien als ze binnenkomen. Of het nu de grootste artiest is of iemand van de randprogrammering; ik vind het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt en een fijn gevoel heeft.”

Tickets & info

Festival Mundial wordt dit jaar op zaterdag 23 juni en zondag 24 juni georganiseerd in de Tilburgse Spoorzone. Twee dagen lang kun je genieten van een gevarieerd programma met fantastische artiesten. Bestel snel je tickets en zorg dat je dit Tilburgse festival niet mist.

Reageer op dit bericht