Museum De Pont heeft er een nieuwe vleugel bij

de vleugel

In aanloop naar het vijfentwintigjarig bestaan, in september 2017, heeft museum De Pont in Tilburg het afgelopen jaar flink aan zijn toekomst gewerkt. Zo is de entree aan het Wilheminapark verfraaid met een vijftal bijzondere poortgebouwen, maar ook aan de achterzijde van het gebouw, verborgen voor de buitenwereld, heeft De Pont groot uitgepakt.

De regelmatige bezoekers van het museum zal het het niet zijn ontgaan dat er sinds vorig jaar zomer aan het bouw gewerkt werd, maar ook zij zullen zich verbazen over de omvang van de uitbreiding. Er is in totaal ruim 1100 m2 bijgekomen! Dat betekent dat het café een stuk ruimer is geworden en er in totaal 600 m2 expositieruimte bij is gekomen.

Over de Nieuwe Vleugel

Het ontwerp van de nieuwbouw is, net als dat van de poortgebouwen, van Benthem Crouwel Architecten. Dit bureau, onder meer bekend door het Stedelijk Museum in Amsterdam, was ook al betrokken bij de renovatie van wolspinnerij Thomas de Beer tot het nu bij velen zo geliefde gebouw waarin De Pont sinds 1992 gehuisvest is.

De nieuwbouw gaat vooral onderdak bieden aan film, fotografie en videokunst. Er is ook een nieuw museumcafé met rondom bovenramen die het plafond laten zweven: een spectaculaire lichte ruimte waar het goed toeven is. In het verlengde van het café vormt een lounge de overgang naar het terras en de weelderige museumtuin. Hier kunnen de bezoekers in een ontspannen sfeer een boek of tijdschrift lezen en in de wintermaanden wegdromen bij de open haard. Het oude café is nu een centraal gelegen bibliotheek en mediaruimte geworden waar je allerlei informatie kunt opdoen. En de entree met boekwinkel is ook aangepast en werd een stuk ruimer en lichter.

Opening

De Nieuwe Vleugel van De Pont wordt zaterdag 3 september 2016 in gebruik genomen met de tentoonstelling FUTURE van de Belgische kunstenaar David Claerbout. Tegelijkertijd start in de podiumzaal het samenwerkingsproject De Eerste Steen, van de jonge kunstenaars Tim Breukers en Andreas Arndt.