Museum De Pont heropent straks na lange lockdown met zes prachtige tentoonstellingen

Heropening museum de Pont

Na maanden kunstgemis kunnen bezoekers vanaf zaterdag 5 juni weer bij De Pont museum hun hart ophalen met een speciaal voor de heropening gemaakte installatie van Kasper Bosmans, een indringende video-installatie van Maya Watanabe, de wereldpremière van Davids Claerbouts nieuwe video en een genereuze presentatie van alle werken in oplage van Sigmar Polke. De tentoonstelling met schilderijen van Hans Broek over de architectuur van de Nederlandse slavenhandel is verlengd en in de nieuwe vleugel tonen ze de collectietentoonstelling Without Trace.

De zes tentoonstellingen uitgelicht

#1: tentoonstelling Sigmar Polke

De tentoonstelling van Sigmar Polke ‘Das kann doch kein motiv sein’ is tot en met 5 september te zien in museum De Pont.

Aanstekelijk, speels en ongelooflijk veelzijdig: wie de werken in oplage van de Duitse kunstenaar Sigmar Polke (Oels [Oleśnica], 1941- Keulen, 2010) bekijkt, begrijpt direct waarom hij te boek staat als artistieke tovenaarsleerling. De Pont toont deze zomer ruim 200 van Polkes werken in oplage in ruim 1400 vierkante meter tentoonstellingsruimte onder de titel Das kann doch kein Motiv sein. De tentoonstelling geeft een beeld van Polkes werk over een periode van veertig jaar en bestaat uit objecten, foto’s, fotokopieën, drukken, collages en kunstenaarsboeken. De edities vormen een integraal onderdeel van zijn artistieke productie. En staan in directe relatie tot de technieken die hij in zijn schilderkunst steeds opnieuw heeft toegepast. Daarmee zijn ze als het ware de teststraat van zijn vrije en onconventionele werk- en denkwijze. Dr. Axel Ciesielski (1944-2019), collectioneur en oprichter van Kunstraum am Limes in het Duitse Hillscheid, heeft als enige alle edities door de jaren heen weten te verzamelen. Zijn collectie, nu voor het eerst in Nederland te zien, geeft een kijkje in de keuken van een kunstenaar wiens atelier leek op een laboratorium dat voor buitenstaanders gesloten bleef. Lees meer.

#2: tentoonstelling Kasper Bosmans

De tentoonstelling van Kasper Bosmans ‘Wolf Corridor’ is tot en met 5 september te zien in museum De Pont.

Kasper Bosmans (Lommel, BE 1990) ontwierp speciaal voor de grote zaal en de wolhokken van De Pont het project Wolf Corridor. De installatie bestaat onder meer uit zandsculpturen, muurschilderingen, beelden, bronsreliëfs en schilderijen. De titel verwijst naar Bosmans belangstelling voor grensgebieden. Een ‘corridor’ is een ecologische verbindingszone die leefgemeenschappen met elkaar in contact brengt waardoor een vrije uitwisseling van individuen en genen mogelijk is. Bosmans verbindt deze notie met de regio van de Kempen, waar hij zelf geboren is: een zandstreek ten zuiden van Tilburg die ooit behoorde tot het Groothertogdom Brabant. Lees meer.

 #3: tentoonstelling Maya Watana 

De tentoonstelling van Maya Watana ‘Liminal’ is tot en met 5 september te zien in museum De Pont.

Bij de heropening van het De Pont museum beleeft de video-installatie Liminal (2019) van de Peruaanse kunstenaar Maya Watanabe de Nederlandse première. Watanabe transformeert de projectruimte WOOL tot een immens videolandschap. Op een scherp hellende wand projecteert zij monumentale beelden die verwijzen naar een nationaal trauma uit haar geboorteland: de Peruaanse burgeroorlog (1980-2000) waarbij zestienduizend burgers vermist raakten. Voor deze installatie volgde de kunstenaar het onderzoek naar twee massagraven uit 1984, in Ayacucho en Huánuco. In het ene liggen slachtoffers van de linkse guerrillabewegingen, in het andere mensen die door militairen zijn omgebracht. Lees meer.

#4: tentoonstelling David Claerbout 

De première: Aircraft (fal) van David Claerbout is te zien door video-installaties, tekeningen en storyboards uit de collectie. Deze première is te zien tot en met 29 augustus in museum De Pont.

David Claerbouts nieuwe video-installatie Aircraft (FAL), 2015-2021, is een wereldpremière. De installatie wordt gepresenteerd in de context van de videowerken, tekeningen en storyboards die het museum sinds 2005 van de toonaangevende Belgische kunstenaar heeft verzameld. In ontregelende films probeert David Claerbout grip te krijgen op het verstrijken van de tijd. Hij rekt de tijd op, laat heden en verleden versmelten en lijkt de tijd soms zelfs stil te zetten. Claerbout vraagt zich telkens af in welke richting de tijd zich beweegt. Gaat die van links naar rechts? Zoals we gebeurtenissen in de geschiedenis in kaart brengen? Of bestaan er ook alternatieve manieren om tijd te ervaren? Wie Claerbouts films bekijkt, zal die vraag onherroepelijk met ja beantwoorden. Lees meer.

#5: tentoonstelling Without Trace 

De tentoonstelling van de verschillende kunstenaars: Steve McQueen, Willie Doherty, Dirk Braeckman, Stan Douglas, Roni Horn, Lothar Baumgarten en Catherine Opie is te zien tot en met 29 augustus in museum De Pont.

Met de tentoonstelling Without Trace hervat het museum de ‘soulsearching’ collectiepresentaties waarmee het na de eerste lockdown is begonnen. Te zien zijn onder meer de monumentale film Gravesend (2007) van Steve McQueen – in combinatie met zijn Unexploded (2007) – en video- en fotowerken uit de collectie van landschappen, getekend door oorlog en geweld. Door de stilte en de leegte te benadrukken in hun werk, tillen kunstenaars als Willie Doherty, Stan Douglas en Roni Horn het beeld uit boven de actualiteit. De sporen van oorlog, kolonialisme of geweld zijn meestal verdwenen, maar juist door het benadrukken van de stilte en leegte overstijgen de kunstenaars de loutere beeldregistratie. Zo geven ze het verleden via hun werk een plek in het heden. Lees meer.

#6: tentoonstelling Hans Broek 

De tentoonstelling van Hans Broek ‘The Things I Used To Do’ is te zien tot en met 12 september in museum De Pont.

De tentoonstelling The Things I Used To Do van Hans Broek (Veenendaal, 1965), die door de lockdown slechts een maand te zien was, wordt verlengd tot 12 september 2021. Broek bezocht voor deze serie schilderijen locaties die een belangrijke rol speelden in de trans-Atlantische slavenhandel. Dat leidde tot confronterende werken, waarin kerkers, celdeuren en plantagehuizen fungeren als stille getuigen van een pijnlijke episode uit de Nederlandse geschiedenis. Broek documenteert die plekken ogenschijnlijk zonder commentaar. Maar hij speelt ook met schilderkunstige middelen om de kijker zowel te verleiden als te verwarren. Hij grijpt terug op de expressionistische stijl uit zijn vroege werk, gebruikt formaat om de toeschouwer te confronteren en werkt veel in zwart-wit als symbolische verwijzing naar de ongelijkheid. Lees meer.

Meer informatie

Wil je meer informatie over Museum De Pont? Bekijk snel de website.