Museumweekend in het Peerke Donders Park in teken naastenliefde

Fietsservicepunt ANWB met Hoge Bi uit 1884 ‘ingefietst’

Tijdens het Museumweekend wordt op zaterdag 5 april in het Peerke Donders Park in Tilburg Noord een Fietsservicepunt in gebruik genomen. Met behulp van een Fietsservicebox kunnen fietsers zelf hun fiets repareren. Deze ‘eerste hulp bij pech onderweg’ is een voorbeeld van hoe het Peerke Donders Park een steeds prominentere rol krijgt bij recreatieve fietsers. De officiële ingebruikname wordt om 14.00 uur verricht door Paul Spapens, bestuurslid van de Stichting Petrus Donders en fietsliefhebber.

Het Fietsservicepunt wordt ook op een originele manier ‘ingefietst’. Van 12.00 uur tot 15.00 uur fietst Maarten Bokslag met zijn Hoge Bi rondjes bij Peerke Donders. Hem kunnen ook vragen worden gesteld over dit rijdend museumstuk uit 1884. Tilburger Maarten Bokslag (1965) is voorzitter van Vereniging de Oude Fiets. In totaal zijn in Nederland nog ongeveer vijftig originele Hoge Bi’s. De voorloper van de huidige fiets wordt gekenmerkt door een wiel van 1.35 meter hoog. Het kostte de Tilburger meerdere dagen om het fietsen met de Hoge Bi onder de knie te krijgen.

peerke-donders-park-museumweeken

Eveneens tijdens het Museumweekeinde zijn er op zaterdag 5 april en zondag 6 april verschillende activiteiten op het Peerke Donders Park. Deze staan grotendeels in het teken van het project De Nieuwe Liefde en meer in het bijzonder van de naastenliefde.

Het Museumweekend is een landelijke activiteit waar 300 musea aan meedoen. Op 5 en 6 april is het alweer de 33ste editie. Het thema dit jaar is ‘Doe een museum’. Dit kan op twee manieren worden uitgelegd: bezoek een museum en doe er iets. Wat bijvoorbeeld op zondag 6 april op het Peerke Donders Park kan worden gedaan is meedoen aan een rondleiding door het museum. Deze zijn gratis en gaan vanaf 13.00 uur elk uur van start.

Kinderen kunnen op beide dagen kleurplaten van Peerke Donders op de fiets inkleuren. Alle bezoekers worden uitgenodigd ter plekke een selfie te maken dat in het teken staat van de naastenliefde. Op zaterdag is van 13.30 uur tot 16.30 uur Nancy Swaanen aanwezig. Zij helpt bij het vastleggen (selfies) van hedendaagse vormen van naastenliefde. Op zondag is er tussen 13.00 uur en 17.00 uur speciaal aandacht voor Croqqer. Dit is een website waar mensen elkaar kunnen treffen voor het doen en laten doen van klusjes.