Na groot succes van het eerste deel, nu een tweede deel van de Kees Kruik Kronieken: “Dit is niet zomaar een stripboek!”

Kees Kruik

Na het succes van de eerste editie, volgt nu het tweede deel van de Kees Kruik Kronieken! Kees Kruik ken je vast nog wel. Zijn avonturen waren namelijk tussen 1983 en 2003 te volgen in onder andere Het Nieuwsblad van het Zuiden, Brabants Dagblad en de Tilburgse Koerier. De eerste editie van de Kees Kruik Kronieken werd gemaakt ter ere van het 40-jarig bestaan van Kees. Nu komt er dus een tweede deel aan. De hoogste tijd om met zijn geestelijk vader Luc Verschuuren in gesprek te gaan. 

Luc begint het gesprek met te vertellen dat Kees Kruik een echte Tilburger is, maar niet te vangen in één karakter. “De ene keer is hij volks en de andere keer een kakker. Het is maar net hoe het hem uitkomt. Kees is eigenlijk steeds meer een alter ego van mij en ben ik op mijn beurt het alter ego van Kees Kruik. Hij reageert als een echte Tilburger het liefst op alles wat leeft en speelt in de stad en geeft daarbij zijn kritische commentaar. Dit alles natuurlijk met een knipoog en een dosis humor.”

Het ontstaan

Kees Kruik is ontstaan in 1983, toen Luc in een kroeg aan het Pieter Vreedeplein een journalist ontmoette. “Die journalist vertelde me dat de krant op zoek was naar een Tilburgs stripfiguur. Diezelfde week is Kees Kruik geboren! In het begin was Kees nog een snotneus, maar door de jaren heen heeft hij zich geëvolueerd tot de jongvolwassene die hij nu is.” Vanaf dat moment raakte Kees Kruik in een lift van succes. Luc heeft wel een verklaring voor dat succes. “Kees Kruik was iedere dag in de krant te lezen, dus men kon niet om hem heen. Zeker de mensen die er vanaf het eerste uur bij waren, zijn samen met Kees opgegroeid. Ze begonnen zich te herkennen in Kees. Eigenlijk is Kees Kruik een kritische woordvoerder van de stad geworden, waarbij hij ook zijn eigen gedrag aan de kaak stelt.”

Tweede deel

Het tweede deel van de Kees Kruik Kronieken staat deze keer bomvol leuke en spannende avonturen. Het boek bevat namelijk drie volledig gerestaureerde verhalen met Kees Kruik in de hoofdrol. “Dit album is niet zomaar een stripboek: het boek heeft een harde kaft, is 24 bij 32,5 centimeter groot en heeft maar liefst 152 pagina’s.”

Over de in het boek opgenomen verhalen verklapt Luc het volgende: “Kees Kruik beleeft drie verschillende avonturen. In het eerste avontuur, Het Raadsel van de Gouden Kruik uit 1987 wil een geheimzinnig genootschap de stad in haar oude glorie herstellen. Het tweede verhaal, Het Geheim van de Tilburgse Kermis uit 1992 gaat over een ruimteschip dat op de Tilburgse Kermis is geland. Buitenaardse wezens zijn uit op de voor hen kostbare ‘kruikenzeik’ van de Tilburgse kermisbezoekers. In het laatste avontuur, De Stad Als Museum uit 2012, vertelt opa Kruik dertien historische verhalen over de stad Tilburg en over enkele bijzondere bewoners aan zijn kleinzoon Kees.”

Intekenen en boekpresentatie

Wil je als één van de eersten dit tweede deel van de Kees Kruik Kronieken ontvangen? Dan kun je tot 30 november nog inschrijven via www.keeskruik.nl. Luc vertelt: “Wanneer je intekent, ontvang je €5,- korting op het boek. Daarnaast krijg je een unieke, exclusief gesigneerde boekenlegger.” Het nieuwe boek wordt op zondagmiddag 3 december gepresenteerd in Café Slagroom aan het Piusplein. Tijdens deze middag heb je ook de mogelijkheid om je boek te laten signeren. Na de presentatie is het boek voor €44,50 te koop bij boekhandel Gianotten Mutsaers en via de website van Kees Kruik.

Crafted with Kees

Tijdens de boekpresentatie vindt nog een primeur plaats, namelijk de introductie van Klatsch! Dit Kellerbier is speciaal gebrouwen door LOC Brewery uit de Spoorzone. “Normaal zeggen ze bij LOC Brewery: crafted by mates, maar deze keer is het toch echt: crafted by Kees!” Dit biertje staat op de tap bij Café Slagroom en bij LOC Brewery. Het bier is ook verkrijgbaar op blik, dat natuurlijk te herkennen is door een afbeelding van Kees Kruik!

Rob Reijnen

Luc legt uit dat het uitgeven van de Kees Kruik Kronieken te danken is aan Rob Reijnen. “Rob is vanaf het eerste uur al groot fan van Kees Kruik. Ik ben heel erg blij dat hij het boek wil uitgeven. Hij heeft me ook al geholpen met het uitbrengen van het eerste deel van de Kees Kruik Kronieken. Als dank heb ik een illustratie gemaakt waar Rob te zien is met de kuif van Kees Kruik. Over alter ego’s gesproken!”

Meer informatie

Je kunt nog tot 30 november intekenen voor €39,50 om als één van de eerste het boek te bemachtigen. Na 3 december is het boek te koop voor €44,50 via de website van Kees Kruik en bij boekhandel Gianotten Mutsaers.