logo

Na horecazaak nu stadstours voor Michel Deneef: “Deze tour is voor de Citylovers en niet voor toeristen”

Stadstour Tilburg

Michel Deneef is geboren in het Belgische Leuven, maar woont ondertussen al 38 jaar in Tilburg. Als oud-eigenaar van Villa Pastorie is Michel geen onbekende in de stad. Stilzitten is niet aan hem besteed en dus richt hij zich alweer op ondernemen. Wij gaan in gesprek met Michel en hebben het over zijn eerste jaren in Tilburg, Villa Pastorie en natuurlijk zijn gloednieuwe verrassende stadstour genaamd Ups!detown. Lees snel verder!

“Ik ben in Tilburg gaan wonen voor de liefde. In het begin was het een grote cultuurshock om in Tilburg te gaan wonen. Ik was namelijk het leven in Leuven gewend, wat een echte studentenstad is met een historisch centrum en een wild uitgaansleven. In Tilburg was het uitgaansleven toen nog redelijk beperkt”, zegt Michel over zijn eerste indruk van Tilburg.

Door de jaren heen heeft Michel de stad flink zien ontwikkelen. “Toen ik in Tilburg ben gaan wonen, werd net de McDonald’s gebouwd aan het Piusplein en het viel me heel erg op dat de Tilburger niet trots was op zijn of haar stad. Dat is nu heel anders.” Michel heeft wel een idee vanaf welk moment de Tilburger trotser is geworden op zijn stad. “Ik denk dat er een kentering is ontstaan toen koning Willem-Alexander in Tilburg zijn vijftigste verjaardag vierde. Daarnaast dragen de ontwikkelingen rondom de Piushaven en de Spoorzone ook bij aan een trotser gevoel.”

Villa Pastorie

Deze verandering zag Michel ook terug in zijn tijd als eigenaar van Bed & Breakfast Villa Pastorie. “In het begin kwamen er vooral zakenlui en af en toe een paar toeristen. Dan vroeg ik me af of die mensen verdwaald waren, want er was destijds weinig te zien of te beleven in de omgeving.” Hoe komt dat volgens Michel? “Je had de Efteling, De Pont Museum, het TextielMuseum, het Trappistenklooster en Poppodium 013. Dat waren toen de aantrekkingskrachten van de stad, maar nu is er veel meer te beleven in Tilburg en dat merkte ik goed bij Villa Pastorie. Gasten werden echt enthousiast over de stad.”

Nieuwe stadstour

De laatste jaren ontwikkelde de stad in een vogelvlucht. Toch zijn er nog een hoop Tilburgers die niet weten wat hun stad te bieden heeft. “Er is al een heel mooi aanbod van initiatieven die de stad promoten. Je hebt natuurlijk de stadsgidsen, Verrassend Tilburg & Meer, Theo de Fietstaxi en verschillende vaartochten in de Piushaven. In dat aanbod miste ik nog één ding en dat is om de stad in haar totaliteit te laten zien. De meeste tours zijn gericht op de binnenstad of historie van de stad.”

“Maar wat Tilburg zo bijzonder maakt als stad, zijn de mensen, de makers van de stad en de connecties met elkaar! Dat wil ik de deelnemers van de tour laten ervaren, de ontmoetingen met Local Heroes in combinatie met de historie van de stad.”

Om dat totaalbeeld van de stad te laten ervaren, wil Michel tijdens de tour de verschillende aspecten van de stad belichten. Deze komen in iedere tour terug. “Ik kan nog niet alles verklappen over de tour, want het moet een verrassing blijven. Maar tijdens de tour bezoek je initiatieven met een maatschappelijk karakter of boodschap, ontmoet je mensen die erg actief zijn met duurzaamheid in hun producten of visie, bezoeken we kunstenaars en ondernemers die vanuit hun passie iets ontwerpen, creëren of maken. We ontdekken de verborgen parels en gaan uiteraard langs de ‘must sees’ van de stad. Tijdens de tour wil ik het verhaal vertellen van Tilburg dat zich als stad opnieuw heeft ontdekt en wat Tilburg nu te bieden heeft. Elke tour is hierdoor anders en we laten ons verrassen door de ontmoetingen van het moment. Daarom is deze tour echt voor CityLovers.”

Michel voegt toe: “Na de stadstour krijg je een plattegrond van de stad mee, zodat je op je eigen tempo nog kunt genieten van verschillende highlight en toeristische trekpleisters.”

Verschillende Tours

Met Ups!detown kun je Tilburg op drie verschillende manieren ontdekken. Zo kun je een route afleggen op wettelijk erkende elektrische steps, kun je een route afleggen op de fiets en/of tandem en in de exclusieve sloep van Ups!detown.

“De tocht op de elektrische step heeft een groot fun-element. Ook ben je heel erg mobiel op een step. We dwalen weg van het centrum en de begane paden en zoeken de grenzen van de stad op. Daarnaast kun je routes afleggen op de fiets of tandem, dat zorgt natuurlijk ook voor een plezierelement. Ten slotte hebben we samen met Villa La Vida de sloep. In deze sloep passen maximaal acht mensen. Bij deze exclusieve sloeptour start je in de havenkom van de Piushaven, de grootste stadshaven van Brabant, en ontmoet je lokale ondernemers. Hierna vaar je richting de natuur. Tijdens deze tour ga je zelfs dolfijnen spotten.” Volgens Michel is geen enkele tour hetzelfde. Maar een ding kan Michel verzekeren: “Na elke tour ben je ondersteboven van de stad.”

(De steps van Ups!detown)

Als laatste hebben we het met Michel over zijn favoriete onderdeel van de verschillende tours. “Mijn favoriete onderdeel van de tours? Dat kan ik je oprecht echt niet zeggen, dat zijn er zo ontzettend veel. Als ik er eentje zou benoemen, zou ik de andere te kort doen. Er zijn veel initiatieven die mij raken. Ook heb je mensen die mij raken omdat ze hun droom en passie volgen. Dus voor mij is elk initiatief mijn favoriete onderdeel van de tours.”

Begin juni van start

Goed nieuws voor degenen die interesse hebben in Ups!detown. De stadstour gaat begin juni online. “Ik wil de tours kleinschalig houden, dus ik wil de tours organiseren voor minimaal zes tot maximaal twaalf mensen. Hier hebben we expres voor gekozen, want we gaan ook bij mensen naar binnen en ik vind het contact met de mensen heel belangrijk. De prijzen variëren per tour, daarom verwijzen we naar onze website voor meer info. Graag wil ik er nog aan toevoegen dat we ook op maat gemaakte of themagerichte tours kunnen organiseren in samenwerking met de andere touraanbieders.”

Voorproefje

Wij mochten als een van de eersten de stadstour samen met Michel uittesten. Het is een echte aanrader en we hebben Tilburg nóg beter leren kennen! Wil je alvast een voorproefje van wat je kunt verwachten? Wij maakten deze beelden!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tilburg.com (@tilburgcom)

Meer informatie

Voor meer informatie over Ups!detown kun je terecht op de website van Ups!detown. Houd vooral ook de socials van Ups!detown in de gaten.