Nathania Gandasasmita van basisschool meander is de nieuwe voorleeskampioen van Tilburg

Nathania Gandasasmita

Nathania Gandasasmita uit groep 8 van basisschool Meander heeft de Tilburgse voorronde gewonnen van de Nationale Voorleeswedstrijd. Dat maakte de Bibliotheek LocHal op 15 februari bekend tijdens een spannende online prijsuitreiking, gepresenteerd door rapper Tomas van Vliet.

De 9 finalisten van verschillende basisscholen uit Tilburg hadden allemaal een voorleesfilmpje gemaakt, waarin zij vijf minuten voorlazen uit een zelfgekozen boek. Maaike Linnemeijer en Lucinda Bienert van de Bibliotheek Midden-Brabant vormden samen met kinderboekenblogger Judith Rotmans de jury voor de Tilburgse voorronde; aan hen de zware taak om uit de ingezonden filmpjes een voorleeskampioen uit te roepen, die Tilburg mag gaan vertegenwoordigen in de halve provinciale finale in maart.

Wedstrijd die draait om (voor)leesplezier

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken, in het leven geroepen om het leesplezier in groep 7 en 8 te stimuleren. In Tilburg maakt de Bibliotheek Midden-Brabant van de lokale voorrondes ieder jaar een spannend en feestelijk moment – dit jaar in een online vorm.

Rapper Thomas van Vliet presenteerde de online prijsuitreiking. In deze liveshow die bekeken werd op alle deelnemende scholen, kondigde Thomas alle jonge deelnemers aan met een speciaal voor hen gemaakte rap. Ook gaf hij de juryleden het woord om een reactie te geven op de ingezonden voorleesfilmpjes. De show eindigde met een spannend moment: bij wie zou de prijs live op school worden uitgereikt? Uiteindelijk gebeurde dat bij basisschool Meander en was Nathania Gandasasmita de winnaar. Ze las voor uit “Mees Kees een pittig klasje” van Mirjam Oldenhave.

Duimen voor Nathania

Voorleeskampioen Nathania gaat nu door naar de Brabantse finale, die op 12 maart 2022 plaatsvindt in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle. Haar leerkracht, klasgenoten en de Bibliotheek LocHal wensen Nathania alvast heel veel succes en gaan voor haar duimen.