logo

Nationale Dodenherdenking & Bevrijdingsdag: dit is er in Tilburg te doen!

Op donderdag 4 mei worden alle Nederlandse oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereld herdacht. Een dag later – op vrijdag 5 mei – vieren we Bevrijdingsdag. Ook in Tilburg wordt er van alles georganiseerd om slachtoffers te herdenken en om een dag later onze vrijheid te vieren. Lees snel verder.

Dodenherdenking in Tilburg

Op donderdag 4 mei herdenken we in Tilburg op diverse manieren alle burgers en militairen die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen.

Herdenking Ereveld begraafplaats Gilzerbaan

Tijdens de herdenking op het Ereveld worden 76 omgekomen militairen herdacht, die zijn overleden tijdens de bevrijding van Tilburg. Burgemeester Theo Weterings zal tijdens de herdenking spreken. De plechtigheid, georganiseerd door de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant start om 14.00 uur.

Dodenherdenking in de St. Dionysiuskerk

In de St. Dionysiuskerk (’t Heike) aan de Stadhuisstraat begint om 19.00 uur de herdenkingsdienst. Astrid de Beer, projectleider Regionaal Archief Tilburg vertelt er over het onderzoek naar Tilburgse oorlogsslachtoffers. Ook burgemeester Theo Weterings zal spreken. Verder is er ruimte voor een gedicht van Junior Stadsdichter Gina Goossens. De muziek wordt verzorgd door een Oekraïense zangeres, begeleid door een Russische pianiste en Thijs Vernal, leerling van het Koning Willem II College.

Vrijheidspark

Aansluitend aan de dienst in de kerk wandelen de bezoekers onder begeleiding van Dutch Pipes and Drums naar het Vrijheidspark achter het Factorium. Daar voegen ze zich bij de bezoekers die zich al verzameld hebben voor de twee minuten stilte om 20.00 uur. Vervolgens worden kransen en bloemen gelegd.

Voorstelling Grenzeloos Vrij in De Nieuwe Vorst

Op 4 mei wordt er om 21:00 uur een voorstelling gespeeld over het thema vrijheid. De voorstelling wordt gespeeld door een grote groep jongeren uit de regio Tilburg die hun land zijn ontvlucht. De één al heel lang, de andere pas net. De voorstelling is gratis te bezoeken, maar je dient van tevoren wel je kaartje te reserveren.

Bevrijdingsdag

Op 5 mei wordt de bevrijding van de Duitse Bezetting in 1945 uiteraard ook gevierd. Er is van alles te doen. We zetten het voor je op een rijtje.

Bevrijdingsconcert in de Piushaven

In de Piushaven staat van 21:00 – 23:00 uur het Bevrijdingsconcert op het programma. Op de kade geniet je van moderne muziek in een klassiek jasje. Dirigent Sander Teepen heeft samen met Yvonne van de Pol de muzikale leiding over het programma en de musici van het Festivalorkest van het Zuiden.  Het podium komt naast RAK te staan en richt zich op de kade van Eethuis Twintig, Jaxx Marina en Burgemeester Jansen. Je kunt gratis naar het concert komen kijken. Je doet er wel slim aan om een plekje te reserveren op één van de terrassen van de aangrenzende horecagelegenheden. Zo weet je zeker dat je een mooie plek hebt.

Nog een tip: huur een bootje en ga lekker het water op om vanuit daar van het concert te genieten. Dan geniet je hoe dan ook van een magische sfeer.

Studenten bevrijdingsfestival

De Tilburgse studentendisputen Kater en Luna slaan al 15 jaar de handen ineen om speciaal voor studerend Nederland het mooiste feestje van het jaar neer te zetten. Het festival staat op Bevrijdingsdag van 14:00 – 23:00 uur op het programma. Het festival is helemaal uitverkocht.

KRAAK: De Vrijheid bij De Nieuwe Vorst

Bij De Nieuwe Vorst is ook van alles te doen rondom het thema vrijheid. Zo is er een vrijheidsmaaltijd en presenteert NARadio de hele dag muziek en verhalen over vrijheid anno 2023. Dit allemaal live vanuit de tuin van De Nieuwe Vorst. Kom gratis vrijheidssoep eten of reserveer een tafeltje voor het driegangen Vrijheidsmenu.

Meer informatie

Wil je meer weten over bijvoorbeeld het Bevrijdingsconcert in de Piushaven? Check dan snel deze Facebookpagina.