Natuurmuseum Brabant draait geweldig jaar

natuurmuseum brabant

De Nederlandse museumwereld draait een geweldig jaar: overal komen spetterende persberichten naar buiten met “topjaar” en “bezoekersrecords” als trefwoorden. Ook Natuurmuseum Brabant mag zich in dit rijtje scharen: eind november al werd het oude bezoekersrecord van 61.508 uit 2014 overtroffen: de eindstand in 2015 stond op maar liefst 67.612 bezoekers.

Met deze cijferlijst (plus o.a. 8,8 volgens Museuminspecteurs, landelijk tweede beste kidsproof museum, online bezoekersrecord) sluit het museum naadloos aan in de landelijke trend onder musea: belangstelling groeit, subsidies dalen. Het museum is –getuige de nieuwjaarswens- “apetrots”, en verheugt zich vooral op de twee grote projecten die volgend jaar van start kunnen. Want ook 2016 belooft een jaar met een gouden randje te worden.

Constante cijfers, meer lezingenbezoek

Natuurmuseum Brabant beleefde een vrij constant jaar qua bezoekcijfers. De grootste pieken zaten in de herfstvakantie en de maand november, waardoor het bezoekersrecord al voor 1 december werd gebroken. Dit ondanks de wat tegenvallende bezoekersaantallen tijdens het Museumweekend (dit jaar voor het eerst Museumweek). De groei zit nog altijd in meer bezoekers met een museumkaart, die elk jaar z’n eigen succes overtreft. Mensen komen ook vaker terug voor een herhaalbezoek, met name voor de tentoonstelling Kikker is hier! voor de kleintjes. Ook de gratis lezingen van het museum trokken opvallend meer bezoekers en het aantal bso-groepen dat het museum bezocht nam sterk toe.

Tentoonstellingen: in april 2016 De dieren van Jeroen Bosch

Ook 2016 belooft een mooi jaar te worden. Het museum werkt achter de schermen aan een tweetal grote projecten: een speciale versie van de succesvolle OO – zone maar dan voor de kleinere bezoekers (geplande opening in september 2016) en De dieren van Jeroen Bosch, een onderdeel van de Bosch Grand Tour waarin de Bossche schilder Jheronimus Bosch wordt geëerd in het kader van zijn 500e sterfdag. In deze tentoonstelling (opening op 1 april) komen vooral de dieren die op een zestal werken van Bosch te zien zijn in de schijnwerpers te staan. Ook de fabeldieren ontbreken niet. Het geheel wordt nog completer door enkele verrassende kunstwerken.

Vanaf 10 januari: Nomaden van de oceaan

Er zijn maar heel weinig vogelsoorten die zijn aangepast aan een leven op open zee. Albatrossen en stormvogels zijn dat wel- sterker nog, deze zogeheten ‘buissnaveligen’ zijn er uitstekend op gebouwd. Dat is de reden dat ze de hoofdrol spelen in de foto-expositie Nomaden van de oceaan, die 10 januari opent in Natuurmuseum Brabant. De expositie toont 22 uitvergrote foto’s van albatrossen en stormvogels van het zuidelijk halfrond, gemaakt door Lex van Groningen. De fotograaf zelf geeft op zondagmiddag 10 januari om 14.00 uur een lezing in het museum.