Natuurmuseum Brabant genomineerd voor de Museumprijs 2014!

Natuurmuseum Brabant is genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2014! Het museum is natuurlijk erg verguld met de nominatie en gaat deze maand op jacht om de eer en de geldprijs van € 100.000,- in de wacht te slepen. Daarvoor moeten eerst zoveel mogelijk stemmen gewonnen worden: de jury selecteert de genomineerden, maar het is aan het publiek om de uiteindelijke winnaar te kiezen. De andere genomineerden zijn Naturalis in Leiden, het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam en Klok&Peel in Asten. De bekendmaking van de genomineerden is ook te zien in het tv-programma Koffietijd, op maandag 3 en dinsdag 4 maart, om 10.00 uur op RTL4. Op donderdag 3 april wordt de winnaar bekend gemaakt.

Doe-dingen
De Museumprijs van 2014 gaat naar het natuurhistorische museum dat er het best in slaagt om de collectie op een aansprekende wijze aan een breed publiek te presenteren. Natuurmuseum Brabant is daar volgens het juryrapport “uitstekend in geslaagd”. Met name in de OO – zone, het Ontdek- en Onderzoeksdomein voor natuur, kunnen kinderen als echte onderzoekers aan de slag en zitten zij midden in de collectie. De jury van de BankGiro Loterij Museumprijs 2014 vindt dat het museum in Tilburg “op een prima manier gebruik maakt van multimediale presentatietechnieken en waardeert de vele ‘doe-dingen’ voor kinderen”. Ook prijst de jury het hoge niveau en merkt op dat “de open depots en vitrines de collectie op een professionele manier tonen aan het publiek”.

Stemmen
Natuurmuseum Brabant start meteen een grootse campagne om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen. Maar… alleen mensen boven de 18 jaar mogen hun stem uitbrengen. Dat betekent dat alle scholieren en kinderen die enthousiast zijn over het museum niet mogen stemmen. Het museum rekent daarom op hun ouders en grootouders. Na de carnavalsvakantie gaat het museum de basisscholen in Tilburg en omgeving vragen om Natuurmuseum Brabant te steunen. Verder wordt iedereen die het museum, Tilburg én Brabant een warm hart toedraagt, of maar een beetje fan is, gevraagd te stemmen op www.museumprijs.nl/natuurmuseumbrabant . Stemmers op de Museumprijs maken kans op een driedaagse reis naar Istanbul, aangeboden door Corendon Vliegvakanties.

60.000 bezoekers
De consequenties van de bezuinigingen op cultuur laten bij de musea behoorlijke sporen na. Ook Natuurmuseum Brabant heeft meer ambities dan budget. Toch is het gelukt om mooie tentoonstellingen te maken en het bezoekersaantal de afgelopen jaren te laten stijgen. In 2013 kreeg het museum bijna 60.000 bezoekers over de vloer. Overigens is de nominatie sowieso een grote opsteker en verwacht het museum alleen al daardoor meer naamsbekendheid en meer bezoekers te krijgen.