Natuurmuseum Brabant ontwikkelt samen met partners een wandelapp voor families

wandelapp voor families

Wandelen is sinds de lockdown veel populairder geworden. En terecht! En nu kan het zelfs nóg leuker. Wil je een keer je gezin meenemen en iets heel anders doen? Download dan de gratis wandelapp genaamd Vossenstreken, en je kunt op pad in je eigen omgeving. In de app zijn meer dan tien wandellocaties beschikbaar, dus er is meestal wel een route bij jou in de buurt. De routes lopen door behoorlijk wat Brabantse buitengebieden, maar ook binnen de Tilburgse stadsgrenzen. Sterker nog, zelfs in Tilburg Centrum kun je de natuur in. Het blijft niet alleen bij wandelen, onderweg vertelt ‘buitenbaas’ Robin over de geheimen van het landschap en heeft hij leuke opdrachten voor kinderen tussen vijf en twaalf jaar. De gemiddelde lengte van een route is 3,5 kilometer. Ideaal voor families! 

Fotografie: Roel Diepstraten

Samen bezig zijn

Lekker naar buiten, samen bezig zijn en van alles leren over bijvoorbeeld bomen, kriebelbeestjes of vogels. En je pikt onderweg ook nog eens plaatselijke geschiedenis op. Vossenstreken is een superleuke gratis wandelapp voor de hele familie met verrassende routes, die je vaak het hele jaar door kunt lopen. Voorkennis over de natuur is niet nodig, iedereen kan meedoen. Er zijn opdrachten voor diegene in het gezelschap die het beste kan voelen, horen of kijken, of voor degene die het beste kan organiseren. Je wordt dus al wandelend slimmer.

Op pad met Robin

Vossenstreken is ontwikkeld door Natuurmuseum Brabant, Brabants Landschap en Kempens Landschap. Het doel is om om gezinnen doormiddel van de app meer in contact te brengen met de natuur. Er zijn al zo’n veertig routes online en in de loop van dit jaar komen daar nog nieuwe routes bij. In alle routes komt één centraal figuur terug: buitenbaas Robin. Hij is de virtuele natuurbegeleider van alle gebieden waar de wandelingen gemaakt kunnen worden. Daarmee heeft hij zoveel werk, dat hij geholpen moet worden door de kinderen. Normaal gesproken word je uitgenodigd om de landgrens over te steken. Door de Covid-19-pandemie kan dit helaas niet, maar zodra de maatregelen zijn opgeheven raden ze je zeker aan om eens een buitenlandse wandeling te gaan doen.

Perfecte gezinswandelingen

Wie de app download, kan meteen van start in het gekozen gebied. Ter plekke is er de keuze uit verschillende thema’s die uniek zijn voor het gebied: ijsvogels bijvoorbeeld, vleermuizen of soldaten. Op die manier kunnen de wandelingen ook meerdere keren gelopen worden en zijn ze telkens weer anders. Alle routes zijn te lopen met kleine kinderen, duren ongeveer een uur en normaal gezien is de horeca altijd in de buurt. Perfect voor een gezinswandeling!

Nieuwsgierig?

Alle informatie over de app is te vinden op deze website. De app te downloaden in de App Store en de Google Play Store.