Natuurmuseum opent tentoonstelling over opgezette dieren

opgezette

Normaal gesproken staan in Natuurmuseum Brabant de mooiste opgezette dieren in de tentoonstellingen. Houding, blik: alles klopt! Maar in de gloednieuwe tentoonstelling Mispoezen en Pechvogels doet het museum het anders: daar krijgen juist de minder goed gelukte exemplaren het podium. Vanaf 9 juli te zien!

In deze tentoonstelling draait het om de kunst en de techniek van het opzetten: de taxidermie. Populairder dan ooit, maar bepaald niet makkelijk. Er kan best veel fout gaan en dat is, met name in het verleden, nogal eens gebeurd. Je kijkt een boomkat in zijn schele ogen, er is iets mis met de houding van sommige objecten en er lijken ook wat huidjes te strak te zitten. In Mispoezen en Pechvogels wordt duidelijk dat prepareren echt een vak is- en ook een kunst. Aan de hand van voorbeelden wordt uitgelegd hoe een preparateur te werk gaat en hoe het soms mis kan gaan, en vooral ook waarom.

Prepareren

Om met de meestgestelde vragen in het museum te beginnen: nee, prepareren is niet vies, er komt zelfs bijna geen bloed bij kijken. En de dieren worden niet doodgemaakt om in het museum opgezet te kunnen worden. Een vogeltje dat tegen het raam vliegt of een egel die is doodgereden: als ze nog heel zijn, kunnen ze worden aangeboden aan een museum of preparateur.

En als het dan eindelijk na het nodige papierwerk op de prepareertafel staat, begint het pas. Waar let een preparateur allemaal op bij het maken van een goed object? De tentoonstelling laat zien waarom kennis, ervaring en goede materialen nodig zijn, en je kunt zelfs meekijken op de werktafel van een preparateur in actie.

Plaatjes

Dat het ook heel goed kan gaan met prepareren, bewijst een ander deel van de tentoonstelling. Daar kunnen bezoekers raden of het dier op de foto nog leeft of opgezet is. Want hoewel sommige exemplaren er best grappig uitzien, is de intentie van elke preparateur duidelijk: ze willen de beste versie van het dier maken.

Meer informatie

Ben jij benieuwd naar de voorstelling? Kijk voor meer informatie op de website.