Nederland Leest 2009: Oeroeg

Nederland Leest 2009 op 23 oktober van start
‘Oeroeg’ van Hella Haasse staat centraal

Tilburg – Op vrijdag 23 oktober gaat Nederland Leest 2009 van start bij Bibliotheek Midden-Brabant. Dit jaar draait de campagne rond het boek ‘Oeroeg’ van Hella Haasse, volwassen leden van de bibliotheek krijgen dit cadeau zolang de voorraad strekt.

Nederland Leest en Oeroeg
Nederland Leest is een door de CPNB ontwikkelde nationale leesbevorderingscampagne die zich in en om de Nederlandse bibliotheken afspeelt. Vanaf vrijdag 23 oktober 2009 kunnen volwassen leden van Bibliotheek Midden-Brabant het boek Oeroeg van Hella Haasse gratis bij hun eigen bibliotheek afhalen (zolang de voorraad strekt). De bedoeling is zoveel mogelijk Nederlanders op de been te krijgen om het boek af te halen in de bibliotheek en dit in de campagneperiode te gaan lezen. Om er vervolgens met elkaar over te praten. Op die manier zijn straks honderdduizenden Nederlanders gelijktijdig in de ban van het boek.

Oeroeg (Uitgeverij Querido), het debuut van Hella S. Haasse uit 1948, is het verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur op een theeonderneming in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog.
Oeroeg is een boek over vriendschap en cultuurverschillen en heeft in historisch perspectief – het werd geschreven vóór de Indonesische onafhankelijkheid in 1949 – een voorspellend karakter.
Oeroeg verscheen in 1948 anoniem als Boekenweekgeschenk. In de loop der jaren werd het in vele talen vertaald. In 1993 verscheen een verfilming, met rollen voor onder anderen Jeroen Krabbé en Peter Faber. Tijdens Nederland Leest beleeft Oeroeg de 47e druk.

Activiteiten in de bibliotheken
Bibliotheek Midden-Brabant besteedt uitgebreid aandacht aan Nederland Leest met activiteiten die aansluiten bij het thema. Schrijfster Marion Bloem, als kind van Indische ouders bekend sinds haar romandebuut ‘Geen gewoon Indisch meisje’,  komt naar  Bibliotheek Tilburg Centrum en Bibliotheek Oisterwijk. Verder is het Indonesische stokpoppentheater Wayang Golek te zien in meerdere bibliotheken. Kinderboekenschrijver Peter Vervloed komt met zijn muzikale vertelvoorstelling naar Bibliotheek Hilvarenbeek en Bibliotheek Udenhout. Diverse bibliotheken organiseren een Open Leeskring rond het boek ‘Oeroeg’. Schrijfster Yvonne Keuls komt voor een literaire lunch naar Goirle. Het activiteitenprogramma loopt t/m vrijdag 20 november en is te vinden op www.bibliotheekmb.nl.