Negen toneelstukken over Tilburg

Na de enthousiaste reacties op 8 Zeer Korte Toneelstukken tijdens de Cultuurnacht Tilburg in 2013 waar onder anderen Jan Pronk, Arend Jan Boekestijn en Huub van der Lubbe debuteerden als toneelschrijver, volgt dit seizoen 9 Zeer Korte Toneelstukken, Proeftuin Tilburg.

Hiervoor trokken de schrijvers, waaronder Gijs Scholten van Aschat, Bodil de La Parra, Marcel Osterop, Anton Dautzenberg en Koos Terpstra de stad in om Tilburg te verkennen. Zij bezochten ter inspiratie onder andere het politiebureau, Rotary Club Tilburg, het  St. Elisabethziekenhuis, de Zusters van Liefde, de Piushaven, het Ronde Tafelhuis en museum de Pont.

Na een tweedaags bezoek aan één van deze boven genoemde locaties schreven de gevraagde schrijvers allen een kort toneelstuk over hun bevindingen, die gespeeld worden door onder anderen Marc-Marie Huijbregts, Chris Nietvelt, Dick van den Toorn en Margôt Ros (o.a. Toren C).  Op 6 en 7 november zijn de voorstellingen te zien op tal bijzondere plekken in het theater. Naast de zalen zijn de voorstellingen ook te zien in de foyers, gangen, kantoren, en kleedkamers van Theaters Tilburg. Het publiek dwaalt door de schouwburg en krijgt op deze manier een  nieuwe kijk op de stad.

Gewoonste stad van Nederland

“Ik heb gehoord dat Tilburg wordt gezien als de gewoonste stad van Nederland. Toen een supermarktketen een stad zocht om een nieuw type winkel te ontwikkelen, deden zij dit in Tilburg vanwege deze eigenschap. Dus eigenlijk kun je zeggen dat Tilburg de meest exemplarische stad van Nederland is. Dat vind ik een heel geestige gedachte. Daarom vind ik het zo leuk om toneelschrijvers vanuit heel Nederland te vragen om Tilburg als voorbeeldstad te verkennen. Ik heb ze uitgenodigd om hier de relatie tussen Nederlanders en hun maatschappelijke organisaties te onderzoeken.” (Matthijs Rümke, regisseur)

Speeldata

Donderdag 6 november en vrijdag 7 november, Theaters Tilburg.

De makers

Concept en regie: Matthijs Rümke tekst Nhung Dam, Anton Dautzenberg, Marcel Osterop, Bodil de la Parra, Gijs Scholten van Aschat, Arne Sierens, Koos Terpstra, Jan Veldman, Daan. Spel: Marc-Marie Huijbregts, Han Kerckhoffs, Lucas De Man, Kirsten Mulder, Chris Nietvelt, Margôt Ros, Dick van den Toorn, Erik Whien e.v.a. dramaturgie Cecile Brommer i.s.m. Theaters Tilburg.