Na New York, Parijs, Londen en Berlijn heeft ook Tilburg eigen stadstour

tourtje tilburg

Tilburg is hot & happening. Door de vele inspanningen van gemeente, vastgoedeigenaren, ondernemers en vooral de Tilburgers, is Tilburg een stad geworden die er toe doet. Dit zorgt ervoor dat er ook steeds meer toeristen Tilburg weten te vinden om een avondje te stappen, dagje te winkelen of weekend te bivakkeren. En wat hoort er bij een toeristische trekpleister? Juist, een heuse stadstour.

Foto’s: Freddie de Roeck

Waar de rode dubbeldekkers niet uit het straatbeeld van Londen weg te denken zijn en het aantal gidsen in Parijs gigantisch is, ontbrak er in Tilburg nog zo’n tour om de stad écht te leren kennen.

Gelukkig werd een jaar geleden Tourtje Tilburg in het leven geroepen: een humoristische stadstour door Tilburg onder leiding van Tilburgse artiesten. Arijan van Bavel alias Adje bijvoorbeeld. Onlangs werd er een Tilburgs presentatie duo aan het aanbod van Tourtje Tilburg toegevoegd. Wij namen op uitnodiging van Tourtje Tilburg plaats in de bus tijdens de première van de stadstour door Frank van Pamelen en Peter Faber.

Humoristische stadstour door heel Tilburg

Op donderdagmiddag worden we in de regenachtige Spoorzone opgehaald door Frank en Peter in een luxe touringcar van BBA. Frank heet ons welkom terwijl Peter druk is om zijn accordeon te prepareren. Vervolgens vertrekken we vanaf de Spoorzone, via de Spoorlaan en Poppodium 013 richting de Piushaven. Onderweg vertelt Frank verschillende humoristische anekdotes over verschillende plekken in Tilburg.

Wist je bijvoorbeeld dat de Spoorlaan haar naam niet te danken heeft aan het treinspoor dat langs de weg ligt? En dat verschillende grote artiesten, waaronder The Beatles, in Tilburg inspiratie opdeden voor hun nummers? Frank vertelt vol enthousiasme over deze Tilburgse verhalen terwijl Peter zorgt voor de muzikale omlijsting. Ook de volledig gevulde touringcar zingt er lustig op los, wat zorgt voor een gezellige sfeer.

Via de Groenstraat rijden we langs de vogeltjesbuurt, via de Ringbaan-Zuid in de richting van de Korvel. Ondertussen worden de verhalen sterker en val je van de ene verbazing in de andere. Zo vertellen Frank en Peter dat veel Amsterdamse en Jordaanse volksmuziek is geïnspireerd op Tilburg.

We vervolgen onze weg via Tilburg University naar de Hasseltse Kapel. Volgens goed Tilburgs gebruik steken we hier een kaarsje op waarna we buiten worden opgewacht met een borreltje Schrobbelèr. Het is inmiddels pikkendonker en dat zorgt in combinatie met de Hasseltse Kapel, de vele lampjes en de muziek van Peter voor een knusse setting.

We gaan verder en eindigen via het draaiende huis op de Hasseltrotonde en ’t Goirke in de Spoorzone. Daar wordt gezamenlijk afgesloten met een borrel bij RAW.

tourtje tilburg

Tourtje Tilburg boeken

Lijkt het jou leuk om dit ook mee te maken? Je kunt de verschillende tours door Tilburg boeken via de website van Tourtje Tilburg. De tour duurt ongeveer drie uur. Wij reden mee in een verkorte versie van Tourtje Tilburg, maar als jij meegaat, is de kans groot dat je bijvoorbeeld ook in de Beekse Bergen terechtkomt. Verwacht veel nieuwe verhalen over de stad die je nog niet wist, originele grappen, mooie varianten op bekende muzieknummers en bovenal een leuke ochtend, middag of avond uit.

Overigens kun je de verschillende tours volledig naar wens samen laten stellen. Neem dus vooral contact op om je wensen kenbaar te maken en deel te nemen aan een tour op maat.