Niet langer van het kastje naar de muur dankzij Vragenuurtje West

Steeds vaker zijn bewoners van Tilburg radeloos en weten niet waar ze met hun vraag of probleem terecht kunnen. Diverse organisaties hebben de handen ineen- geslagen en starten met ‘Het Vragenuurtje West’ in wijkcentrum ’t Sant in Tilburg-West. Hier kunnen bewoners terecht met hun vragen over o.a. subsidies, regelingen, de digitale overheid en mantelzorg . Op 14 mei is de eerste editie van 15.00 uur tot 17.00 uur. Daarna vindt het iedere dinsdagmiddag op hetzelfde tijdstip plaats.

“Voor sommige mensen zijn zaken zoals de digitale overheid of überhaupt werken met een laptop een hele uitdaging. Die mensen willen we graag ondersteuning bieden en verder op weg helpen. Het doel is dat ze naar buiten lopen met het gevoel dat ze er nu zelf mee aan de slag kunnen.” vertelt Cecile Schlatmann van de Bibliotheek Midden-Brabant. Cecile is medewerker digitale inclusie bij de Bibliotheek Midden Brabant, een van de organisaties die ook onderdeel is van het Vragenuurtje West.

Samen sta je sterker

“Door de krachten te bundelen met andere organisaties kunnen mensen in één klap terecht bij meerdere instanties. Zo kunnen ze hier hun vragen stellen over zorg, welzijn, digitale vaardigheden, buurtactiviteiten of over de gemeente. Misschien komt iemand binnen met een vraag over DigiD, maar ziet diegene ook iemand zitten die alles weet over vrijwilligerswerk. Dan kun je daar ook meteen in gesprek.” En weten ze het antwoord op een vraag niet? Dan is dat ook geen probleem volgens Cécile. “Dan regelen we een afspraak of een andere mogelijkheid om met de juiste instantie in contact te komen.”

Hulp nodig of loop je ergens tegenaan? Kom dan op dinsdag van 15.00 uur tot 17.00 uur langs bij Vragenuurtje West. Hulp is gratis, je hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek. Ook voor een kopje koffie of om mensen te ontmoeten ben je van harte welkom.

Je kunt terecht onderstaande organisaties 

  • Thuisadministratie Spreekuren: De Thuisadministratie is een gratis service van Contour deTwern en Humanitas. Zij helpen mensen bij het zoeken naar regelingen om hun inkomen te verhogen.
  • Toegang Tilburg: Heb je vragen over ondersteuning en zorg? De professionele medewerkers van Toegang Tilburg wijzen de weg en ondersteunen je. Als het nodig is helpen we je andere hulp of zorg te krijgen.
  • Informatiepunt Digitale Overheid: Hier kun je terecht als je vragen hebt over de e-overheid, bijvoorbeeld toeslagen, belastingen, DigiD, AOW, werk, uitkering, rijbewijs en zorg.
  • DigiCafé: vragen over het gebruik van digitale apparatuur zoals laptop, iPad, mobiele telefoon en e-reader kunt u hier stellen. Maar ook met vragen over bijv. het installeren en gebruiken van apps, aanmaken van accounts etc.
  • Contour de Twern: Als het even niet vanzelf gaat, bieden wij je een steuntje in de rug. Bijvoorbeeld in het contact leggen met andere mensen, mantelzorg, opvoeden of geldzaken. Ook helpen we je op weg als je een idee hebt voor jouw buurt of wanneer je vrijwilligerswerk
  • Stichting Leergeld: Hulp aan kinderen die niet kunnen meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn, omdat er niet genoeg geld is. Onze missie is: Alle kinderen doen mee! Want nu meedoen is straks meetellen!
  • Buurt VVV: Heb je een vraag over bijv. de wijk, de zorg, de belasting, mantelzorg, activiteiten of waar de bakker is… of wil je een praatje maken?

Meer informatie

Wil je meer weten over de activiteiten die er bij de bibliotheek georganiseerd worden? Kijk dan even op de website van Bibliotheek Midden-Brabant.