Het Koningsplein krijgt weer een nieuwe impuls. Na het verdwijnen van Rozemarijn Bloembinders werd het al snel duidelijk: Leapp komt naar Tilburg. De internationale keten is gespecialiseerd in refurbished Apple apparatuur en na veertien vestigingen in Nederland is nu ook Tilburg aan de beurt.
“We zitten al in de meeste grote steden in Nederland. En met studenten als belangrijke doelgroep konden we in Tilburg natuurlijk niet achterblijven.” Vertelt Evelin Olev van Leapp. Eigenlijk verbaast het haar zelfs een beetje dat ze nu pas naar Tilburg komen.
Webshop en fysieke winkel
Leapp startte in 2011 als webshop met refurbished Apple producten. Dat werd zo’n enorm succes dat er binnen een half jaar al – enigszins ongepland – een fysieke winkel bij het kantoor in Amsterdam kwam. Rogier van Camp, founder van Leapp, had als belangrijkste missie om Apple producten betaalbaar te maken voor een groot publiek en om de kort gebruikte apparaten te recyclen.
Vanuit klanten kwam er na de start van de Leapp webshop al snel de vraag naar een winkel waar je de producten met eigen ogen kunt bekijken. “Wij maken geen onderscheid tussen webshop en winkel.” legt Evelin uit. “Je kunt in de winkel besluiten het product thuis te laten bezorgen, maar je kunt een online bestelling bijvoorbeeld ook komen ophalen en afrekenen in de winkel.”

Betaalbaar maken en recyclen
De Apple apparaten worden in het lab van Leapp klaar gemaakt voor hergebruik en verkoop. In het laboratorium in Amsterdam worden de producten van binnen en buiten schoongemaakt, voorzien van nieuwe onderdelen indien nodig en geüpdate naar nieuwe software. Hierna zijn de iPhones, iPads, iMacs, Macbooks en AppleTV’s weer toe aan een tweede leven. Ook verkoopt leapp de accessoires van Apple en andere merken, die goed in het straatje passen zoals refurbished premium koptelefoons van Sennheiser.
De Apple apparaten zijn voor 90% afkomstig uit het bedrijfsleven. Dat kan uit Nederland zijn, maar ook uit allerlei landen om ons heen. “Er zijn bedrijven die elke paar jaar van apparatuur wisselen. Wij nemen het van ze over en zorgen ervoor dat ze een nieuw leven krijgen.” vertelt Evelin. Het hergebruik zorgt ervoor dat je de volledig opgeknapte producten voor een voordelig prijsje kunt kopen.
Om te bepalen wat de staat van het Apple apparaat is, werkt Leapp met vier categorieën: zo goed als nieuw, licht gebruikt, zichtbaar gebruikt en zwaar gebruikt. Voor alle categorieën geldt overigens dat de software goed werkt. De categorie zegt voornamelijk iets over de buitenkant, denk daarbij aan eventuele krasje, deukjes of beschadigingen. Hoe meer het product gebruikt is, hoe lager de prijs.
Voordelen van refurbished
Volgens Evelin is de levensduur van een refurbished Apple bijna gelijk aan dat van een nieuw product. Het technisch hoog opgeleide personeel, volgens Evelin een tikkie nerdy, maakt de Leapp winkel vergelijkbaar met een kenniscentrum. Bij aankoop van een product geeft Leapp een garantie van één jaar, net als in de Apple winkel. Extra garantie is eventueel bij te kopen. Binnenkort start Leapp ook met een reparatie service in de winkels. Je kunt je scherm of andere kleine reparaties dan ook ter plekke laten uitvoeren, tot die tijd wordt dat in het lab van Leapp gedaan.