Nieuw in Tilburg: Modellen- en castingbureau Frisse Koppen

frisse koppen

Een toegankelijk modellenbureau dat een realistisch beeld geeft van de samenleving. Niet alleen modellen met size zero en eindeloos lange benen, maar mensen waarmee je jezelf kunt identificeren. De 27-jarige Ileen Kersemaekers uit Tilburg runt sinds kort een bijzonder modellen- en castingbureau dat net even anders is dan anders: Frisse Koppen.

“Ik liep al jaren met het idee rond. In 2012 liep ik stage bij een high-fashion modellenbureau in Barcelona. Het werk en contact met de modellen vond ik heel erg leuk. Toch is het niet realistisch dat meiden dun en perfect moeten zijn. Mensen die zich uithongeren om aan dat ideaalbeeld te voldoen, dat stond me tegen bij highfashion bureaus. Toen dacht ik al: waarom start ik geen eigen modellenbureau, maar dan voor allerlei type mensen?”

Juiste persoon

Een modellenbureau beginnen komt voor Ileen niet helemaal uit de lucht gevallen. Van kinds af aan is Ileen al bezig met beeld, film en toneel. Zo zat ze als kind op de toneelschool en volgde ze de vooropleiding drama. Na haar bachelor International Media & Entertainment Management rondde Ileen aan de Universiteit van Antwerpen ook nog een master Filmstudies en Visuele Cultuur af. Tijdens haar studie ging ze aan de slag bij Tilburg.com waar ze advertentiecampagnes verkocht.

“Ik ken inmiddels wel alle aspecten van fotografie, beeld en reclamecampagnes. Ik snap als geen ander hoe belangrijk het is om de juiste persoon bij een campagne te vinden, anders komt de boodschap totaal niet over.”

Ileen gooit het met haar modellen- en castingbureau Frisse Koppen daarom ook over een heel andere boeg. Zo selecteert ze mensen op zelfverzekerdheid, toegankelijkheid en hoe comfortabel iemand is voor de camera. “Je hoeft niet knap of dun te zijn, maar je moet iets sprankelends hebben en vriendelijk zijn. Ik wil een realistisch beeld neerzetten waarmee mensen zich kunnen identificeren. Topmodellen als Doutzen Kroes zijn prachtig, maar eigenlijk is niemand zo behalve zij. Dat werkt alleen maar vervreemdend.”

frisse koppen
Ileen Kersemaekers – eigenaresse van modellen- en castingbureau Frisse Koppen.

Harde zakenwereld

Na onderzoek gedaan te hebben bij fotografen, reclamebedrijven en marketingafdelingen bleek dat er in de zuidelijke provincies behoefte was aan toegankelijke modellenbureaus. Boven de rivieren zijn dit soort concepten al te vinden, maar in Zuid-Nederland denkt Ileen een gat in de markt te hebben gevonden. “Door social media wisselen marketingcampagnes steeds sneller en zijn er veel beelden nodig. Niet alleen traditionele media hebben tegenwoordig modellen nodig.”

“Bedrijven zijn vaak veel tijd of veel geld kwijt om zelf modellen te zoeken. Ook hebben ze vaak geen verstand van beeld- en portretrecht, het kan heel gevaarlijk zijn om daar geen afspraken over te maken. Voor modellen en acteurs is het belangrijk dat duidelijk is waar de beelden wel of niet voor gebruikt gaan worden. Bij mij zijn dat soort zaken helemaal dicht getimmerd.”

Regionale samenwerkingen

Vrijwel direct na de start van Frisse Koppen stroomden de aanvragen binnen. Zo regelde ze al Frisse Koppen voor Fatboy, Skil, Pigalle Juweliers, kledingmerk SRNDPTY, Tilburg Culinair en VGZ. Ook werkte ze al samen met de Tilburgse fotografen Schellekens en Cleijsen, Bram Delmee, Bjorn Staps, Ingrid Arnou en reclamebureau BureauZuid.

De focus van Frisse Koppen ligt vooral op het zuiden van Nederland en dat is niet voor niets. De harde manier van zaken doen uit de Randstand past volgens Ileen niet bij alle bedrijven. “Het moet niet zo gelikt zijn met van die snelle jongens, maar gewoon professioneel, vriendelijk en toegankelijk. Daarom vind ik het leuk om met Brabo’s of mensen uit het zuiden te werken, die vibe probeer ik er wel in te houden.”

Modellen en opdrachten

Voor de database van Frisse Koppen is Ileen doorlopend op zoek naar modellen, acteurs en actrices. Ervaring is niet vereist, jezelf comfortabel voelen voor de camera wel. Voordat een model op de website komt, moet Ileen er eerst een goed gevoel bij hebben. “Een tijdje terug meldde zich een vrouw aan waarvan ik dacht: dat is echt een gaaf wijf om te zien. Maar op foto’s zag ze er wat onzeker uit. Ik heb met haar gebeld en al snel bleek dat ze zich totaal niet op haar gemak zou voelen op een set met een heel team om haar heen. Je moet het wel écht leuk vinden om te doen.”

Zie jij het wel zitten om je aan te melden voor Modellen- en Castingbureau Frisse Koppen? Stuur dan via het aanmeldformulier op de website enkele kwalitatief goede foto’s in. Geen selfies of pixelige telefoonfoto’s of foto’s van een paar jaar geleden, maar goede foto’s van hoe je er nu uitziet. Frisse Koppen wil een zo realistisch mogelijk beeld vormen van de samenleving, alle aanmeldingen zijn dus welkom. Meer informatie over Frisse Koppen vind je op de website.