Nieuw in Tilburg: Replicad 3D Scan en Printservice

Een scancabine met 115 camera’s en felle witte lampen gericht op een rood kruis. Als je de bedrijfsruimte van Replicad inloopt, is de link met een teletijdmachine snel gemaakt. Door de tijd reizen gaat bij het nieuwe bedrijf in De Plint niet lukken, maar futuristisch is het zeker te noemen.

Het maken van 3D afdrukken, dat is wat Jaap Termeer aanbied met zijn kersverse onderneming Replicad. Met de hightech scancabine maakt Jaap een 3D scan van personen, dieren of objecten. Deze print hij vervolgens met zijn professionele 3D printer. Jaap kijkt trots naar zijn scanner. “Het is toch een beetje mijn jongensdroom. Alsof ik naar Star Trek kijk waarbij een machine on the moment iets produceert. Ik heb soms het gevoel alsof ik in de toekomst leef.”

Moderne copyshop

Hij vergelijkt Replicad met een moderne copyshop. Je gaat er naartoe als je iets in een groot formaat of hoge kwaliteit wilt afdrukken. “Het 3D printen wordt steeds toegankelijker en veel mensen hebben al een printer in huis. Maar hoe meer je daarmee print, hoe meer je tegen beperkingen aanloopt.” De kwaliteit van hobbyprinter is vaak niet erg hoog en de kleuren zijn beperkt.

Daar liep Jaap ook zelf tegen aan toen hij zijn eerste 3D printer kocht. Voor zijn tekenbureau gespecialiseerd in architectuur schafte hij een exemplaar aan waarmee hij 3D maquettes printte. Zijn printer was al snel te klein en niet professioneel genoeg. Zo kwam hij op het idee voor Replicad.

Carrière

Eerder werkte de 34-jarige Jaap voor architecten in Utrecht. “Qua carrière kon ik daar niet aarden. Ook was de markt daar lastig.” Tijdens een vakantie in Afrika kwam hij tot een besluit: hij wilde voor zichzelf beginnen én hij wilde een hond. Het eigen bedrijf kwam er, net als hond Jambo die geen moment van zijn zijde wijkt. Hij verhuisde terug naar Tilburg, een gebied met weinig concurrentie voor zijn bedrijf. Na drie jaar neemt hij afscheid van zijn eigen tekenbureau en begint hij zijn onderneming in 3D printen.

recpliacvoorbeeld

Alles in huis

Jaap wilde voor Replicad alles in eigen huis halen: een scancabine én productieprinter. Hierdoor heeft hij alle kennis en materialen en kan hij ook ontwerpen van andere bedrijven produceren. De printer was de grootste investering van het bedrijf. Bijzonder is het grote bouwvolume (25 centimeter hoog en 38 centimeter breed), de zes miljoen kleuren, de nauwkeurigheid en de grondstof gipspoeder.

In januari kocht hij de printer, sindsdien heeft hij het maken van een 3D print geperfectioneerd. Het maken van een goede afdruk is nog niet zo eenvoudig. Eerst wordt de scan gemaakt in zijn cabine. Dan worden de 115 foto’s samengevoegd tot één afbeelding. Dit nabewerken duurt soms wel een maand, daarom besteedt hij dit deel uit. Als de 3D scan klaar is, duurt het vier uur om te printen per beeldje. Daarna moet het gips een dag drogen in een oven, wordt het behandeld met een verstevigende lijmlaag en daarna met de hand bijgewerkt. In totaal duurt het maken van een afdruk één tot twee maanden van scan tot eindproduct.

Bijzondere prints

Tot nu toe heeft Jaap al bijzondere opdrachten gekregen. Zo kreeg hij de vraag van een jong stel waarvan hun baby was overleden of hij een replica van een gipsen voetafdruk kon maken. “Het teentje was eraf en er zaten luchtbellen in. Nu ben ik bezig met het maken van een nieuw gerepareerd voetje. Dat doe ik overigens wel kosteloos, dat is bijna een eer om te mogen doen.”

De producten die Jaap nu maakt zijn nog puur esthetisch en niet functioneel, in een ideale wereld blijft het daar niet alleen bij. “3D redt levens. Er worden tegenwoordig huizen geprint, onderdelen voor vliegtuigen of protheses die helpen bij operaties. Het is kosten besparend en heeft een enorme toegevoegde waarde.” Zijn ultieme droom? “Dat is de droom van elke architect: het ontwerpen en bouwen van je eigen huis, maar dan zelf geprint.”

Opening van Replicad

Zaterdag 21 november opent Replicad officieel haar deuren.  Je kunt dan tussen 14.00 uur en 17.00 uur binnen kijken. Wil je ook een scan laten maken? Dan kan dat op afspraak. Een afdruk kost €10 per centimeter, wat bij een gemiddelde grootte op ongeveer €170 uitkomt. De eerste maand krijgen klanten korting indien het beeldje gebruikt mag worden voor promotionele doeleinden.

Je kunt Replicad vinden in De Plint in de Veemarktstraat 34. Van maandag tot en met vrijdag is het bedrijf open tussen 10.00 uur en 18.00 uur, op zaterdag tussen 11.00 uur en 17.00 uur. Meer over Replicad vind je op www.replicad.nl.