Nieuw in Tilburg: Taal 4U Taaltrainingen

Na een succesvol concept in Breda en Den Bosch is Tilburg nu aan de beurt. Vanaf oktober kunnen ook Tilburgers een andere taal leren bij Taal 4U Taaltrainingen. En dat gaat bij Taal 4U heel anders dan je misschien gewend bent.

“Als je een nieuwe taal leert, leer je een nieuwe manier van leven,” volgens eigenaresse Margarida Vermaat.  “Er worden vaak veel taalfouten gemaakt omdat de cursisten de cultuur erachter missen en de manier van denken.” Zo leer je bij Taal 4U niet alleen de taal, maar ook de cultuur erachter. De lessen worden daarom gegeven door native speakers.

Docenten die dus meer weten dan alleen de taal zelf. “Vooral in zakelijke communicatie gaat het vaak mis. Je kunt veel efficiënter zaken doen in het buitenland als je weet hoe je het beste verbaal en non-verbaal kunt communiceren. Het zal niet voor het eerst zijn dat een zakelijke deal niet doorgaat hierdoor.”

Zo noemt Margarida Duitsland als voorbeeld. “Daar kun je een klant echt niet tutoyeren. Je moet je beleefd opstellen en je niet te collegiaal gedragen. Alleen een native weet de echte do’s en don’ts van een land.” Voor bedrijven maakt Margarida dan ook liefst een lesprogramma toegespitst op de branche en werkzaamheden waarbij niet gewerkt wordt volgens vaste pc-oefeningen en standaard lesmethodes.

Eigen ervaring

Zelf kwam Margarida in 1984 voor de liefde vanuit Portugal naar Nederland. Ze kende de Nederlandse taal al door haar Universitaire opleiding Germaanse Taal- en Letterkunde, maar kwam erachter dat er cultureel een enorm verschil was. “Het was destijds niet zo makkelijk om opgenomen te worden in de Nederlandse samenleving. Een heleboel dingen moest ik zelf achterhalen.”

Zo kwam ze erachter dat eten in Nederland niet zo belangrijk is, terwijl dat in Portugal en Spanje juist wél zo is. Ook ondervond ze dat de Nederlanders een stuk punctueler zijn dan in Zuid-Europa. “In Portugal is de agenda alleen voor zakelijke contacten, in Nederland ook voor de sociale contacten.” En het weten van ‘die codes’ helpt volgens Margarida goed bij de integratie en het leren van een taal.

De verschillende cursussen

De taaltrainingen worden voor particuliere en zakelijke doeleinden op maat gemaakt en gegeven aan een kleine groep, in privévorm of bij bedrijven. “Een taal leer je in kleine groepen, waar veel interactie is. Ik wil dat mensen de grammatica leren zonder dat ze het merken”, vertelt Margarida. De groepen bestaan daarom ook uit minimaal zes en maximaal tien personen. “Maar dat betekent niet dat een taal leren makkelijk is hoor,” lacht Margarida.

Vanaf oktober kun je de groepslessen in de avonduren volgen in het leslokaal De Baselaer (Tilburg-Noord). Je kunt kiezen uit Spaans, Engels, Portugees, Italiaans, Frans, Duits en Dutch for Foreigners. De lessen kosten €175,50 voor dertien lessen van 1,5 uur. Heb je altijd al een andere taal willen leren? Schrijf je dan snel in. Als je jezelf voor 25 september aanmeldt bij Taal 4U, krijg je namelijk 5% korting.