logo

Nieuw lichtkunstwerk van zeventig meter lang onthuld in de Spoorzone

Lichtkunstwerk Spoorzone

Openbare kunst: we kunnen er in Tilburg geen genoeg van krijgen. Zo kun je in de stad genieten van prachtige muurschilderingen, kunstwerken en interactieve lichtobjecten. Sinds deze week heeft de Spoorzone er een lichtkunstwerk bij. Op het dak van gebouw 79 in de Spoorzone is namelijk een lichtkunstwerk met de tekst ‘De wereld van heden raast door in DADA’s voetspoor’ geplaatst.

Het kunstwerk is zeventig meter lang. De letters in het kunstwerk vormen een uitspraak van Antony Kok. Hij was een Tilburgse spoorbeambte en medeoprichter van kunstbeweging De Stijl. De leden van De Stijl streefden naar een radicale hervorming van kunst die gekoppeld werd aan de technische, wetenschappelijke en sociale verandering in de wereld in het begin van de 20e eeuw. De hervorming betekende het gebruik van vooral primaire kleuren, soms gecombineerd met wit, zwart en grijs en een eenvoudige vormgeving. Vertegenwoordigers van De Stijl zijn onder andere oprichter Theo van Doesburg en kunstenaars als Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld.

Culturele hotspot

Het lichtkunstwerk werd op 18 april ‘onthuld’ door burgemeester Weterings en wethouder cultuur Marcelle Hendrickx. Zij ontstaken de lichten op de 140e geboortedag van Antony Kok en de 213e verjaardag van de stad Tilburg. Wethouder Hendrickx: “Met dit kunstwerk gedenken we Antony Kok, als Tilburgs spoorbeambte, en mede-oprichter van De Stijl. DE Spoorzone is daarvoor bij uitstek geschikt, want dit gebied is de afgelopen jaren een culturele hotspot geworden in het hart van onze stad.” Burgemeester Weterings sprak een woord van dank uit aan allen die dit kunstwerk mogelijk hebben gemaakt.

Voorafgaand aan de onthulling was er in de LocHal een bijeenkomst met diverse kunstenaars en musici. Stadscomponist Mathijs Leeuwis, maakte speciaal voor deze gelegenheid een compositie. De huidige stadsdichter Rodgairo Dalnoot, hield een spoken word voordracht en ook schrijver en voorman van Dichters Dansen Niet, Serge van Duijnhoven, droeg voor.

Openbare kunst

Ben jij liefhebber van openbare kunst? Dan is een street-art route door de binnenstad misschien wel iets voor jou. Check hier een leuke street-art route die te voet of per fiets is af te leggen.