Nieuw in Tilburg: Diggers Recordstore

Diggers Recordstore

De liefhebbers van vinyl kunnen in hun handjes wrijven. Voor de écht muziekgeek is er maandag 1 juni een nieuwe platenzaak aan de Korvelseweg in Tilburg geopend: Diggers Recordstore. Met 350 vierkante meter aan LP’s, singles en andere platen is dit de grootste vinylzaak van Nederland.

Aan de Korvelseweg 15 is al weken gewerkt aan een nieuw pand. Jaap de Groot ken je misschien wel van de voormalige platenzaak Sounds. Hij huurde daar het gedeelte achterin de winkel aan de Nieuwlandstraat. Nu heeft hij een eigen vestiging geopend. In Diggers Recordstore verkoopt hij vanaf 1 juni 2.000 nieuwe platen en  10.000 tot 15.000 tweedehands vinylplaten. Waarom eigenlijk Diggers? Dat was wel een leuk verhaal, zegt Jaap: “In Amerika worden de verzamelaars van vinylplaten ‘crate diggers’ genoemd. De Diggers waren ook een groep anarchistische kunstenaars, het waren een soort voorlopers op Flowerpower.”

Van de markt tot een eigen winkel

Jaap de Groot werkte vroeger voor boekenwinkel De Slegte en stond in het weekend zelf op de markt met tweedehands boeken. Dit deed hij 24 jaar lang op de Kattenrug, waar hij 12 kramen in bezit had. De handel in boeken nam af en Jaap had door dat cd’s niet goed verkochten. Zelf had hij zo’n 10.000 vinylplaten thuis, deze besloot hij dan ook te verkopen. Maarten Coehorst, eigenaar van Sounds, vroeg aan Jaap of hij een vinyl afdeling op poten wilde zetten. Zo komt hij in de Nieuwlandstraat terecht. Echter groeit de zaak zo goed dat er een gebrek aan ruimte ontstaat. In mei heeft Jaap het enorm druk gehad met de verhuizing. Maar nu is zijn eigen winkel aan de Korvelseweg eindelijk daar.

Liefde voor Vinyl

“Iedereen is tegenwoordig zo druk.” Vindt Jaap. Er is amper nog tijd om eens lekker te genieten van een goed stukje muziek. Zelf neemt hij daar wel de tijd voor. De 10.000 vinylplaten stonden dan ook niet zomaar bij hem thuis. “In de avond een plaat draaien op de platenspeler met daarbij een lekker glas wijn.” Dat doet Jaap graag, als het even kan samen met zijn vrouw. De bands waar Jaap graag naar luistert zijn Black Sabbath, Led Zeppelin en Pearl Jam, hoewel hij zijn muziekstijl breed noemt. “Ik heb Elbow meegemaakt op Best Kept Secret, dat is misschien wel het mooiste optreden dat ik ooit heb gezien.”

Diggersbinnen

Sfeer en beleving

De winkel is een echte oldschool vinylwinkel geworden. Waar de houtgeur binnen hangt, waar je naartoe gaat om platen te beluisteren en waar je terugkeert omdat de service en kwaliteit op en top zijn. Het is niet enkel een plaat kopen, de platen worden schoongemaakt en krijgen een nieuwe binnen- en buitenhoes. “Wij willen iets moois neer zetten, een vinylzaak waar Tilburg trots op kan zijn.” Vertelt Jaap.

En omdat hij geen onbekende is in het Tilburgse, lijkt dat wel goed te komen. “Er komen mensen uit heel Nederland naar de winkel, van Limburg tot Noord-Holland. Er komen zelfs mensen naar mijn winkel vanuit Vlaanderen.” Maar het publiek van Diggers Recordstore is breed. “De doelgroep is tussen de 16 en 66 jaar. De cd-wereld is echt een mannenwereld, vinyl wordt vaak door jonge vrouwen gekocht. Vinyl is hipper dan ooit tevoren.”

Crowdfunding

Volgens Jaap is Diggers Recordstore in vierkante meters de grootste vinylwinkel van Nederland. Een absolute toevoeging aan de stad. De gemeente Tilburg dacht er waarschijnlijk ook zo over en heeft hem goed geholpen. “We hebben geweldig samen gewerkt en daar ben ik heel blij mee.” Vertelt Jaap. “Ze hebben me begeleid met het plan voor de winkel en links en rechts financieel ondersteund.” De verbouwing van het pand werd mogelijk gemaakt door crowdfunding. “Er zijn mensen die het mooi vinden om geld te steken in een platenzaak waar vinyl wordt verkocht. Bekenden en onbekenden.”

De winkel is geopend aan de Korvelseweg 15. Voor meer informatie over Diggers Recordstore kun je de Facebookpagina van de platenzaak bekijken.