Nieuws

Voetbalstad Buenos Aires
Let op! Dit artikel is al 155 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Tilburger schrijft boek over voetbalstad Buenos Aires

Begin 2020, net voordat de coronacrisis uitbrak, ging een jongensdroom voor Tilburger Joris van de Wier (1978) in vervulling. De groundhoppende journalist van Staantribune trok ruim drie weken door de voetbalstad, Buenos Aires en bezocht maar liefst 25 wedstrijden, in verschillende divisies.

Voetbalstad Beunos Aires

“Er zijn maar twee échte voetbalsteden in de wereld: Glasgow en Buenos Aires.” Was getekend: Diego Armando Maradona. Twee weken na de dood van de Argentijnse superster brengt Staantribune, hét magazine over voetbalcultuur, is het boek Voetbalstad Buenos Aires uitgekomen.

Niet alleen van de Cinco Grandes, de vijf grote clubs van Argentinië (Boca Juniors, River Plate, Racing Club, Independiente en San Lorenzo), maar ook duels van obscure clubs in de barrios (wijken) van de Argentijnse hoofdstad. Ook bezocht Van de Wier de twee grootste clubs van de stad La Plata: Gimnasia y Esgrima, de club waarvan Diego Maradona tot voor kort trainer was, en Estudiantes.

In dit eerste deel van zijn tocht door Argentinië komen tien clubs aan bod. Van de Wier zag de totale gekte rondom Maradona bij Gimnasia, liep door de levensgevaarlijke sloppenwijk naast het stadion van San Lorenzo, bezocht de voetbalhemel La Bombonera, stond met doorgesnoven barra brava in het uitvak bij Berazategui, at een rotte choripánbij Talleres, raakte in een pizzeria goed bevriend met de harde kern van Vélez Sarsfield, zag de legendarische houten tribune van El Porvenir, vinkte zijn stadiondroom Huracán af, ontmoette enige voormalige wereldkampioenen bij Estudiantes en zag in stadion El Monumental de paal waar Rob Rensenbrink tegenaan schopte.

“Voetbal is in Argentinië niet zomaar een spelletje. Het is een kwestie van leven en dood”, is de conclusie van Van de Wier. “En Maradona was en ís God. Hij is echt overal aanwezig in het dagelijks leven in Buenos Aires.”

Over het boek

Dit alles lees je in Voetbalstad Buenos Aires, hét boek over Argentijns voetbal, vrijdag 11 december, officieel is verschenen.
Van de Wier: “Eigenlijk zou het boek op 27 november officieel gelanceerd worden. Maar dat vonden we twee dagen na de dood van Maradona niet gepast. Bovendien was ik zelf ook volledig in shock.”

Weekblad Voetbal International beoordeelde het boek deze week met een 8 (van de 10 mogelijke ballen).

Over de auteur

Joris van de Wier is adjunct-hoofdredacteur van Staantribune en expert op het gebied van Brits en Argentijns voetbal. Eerder verschenen van zijn hand Glorious Hearts (2015), Van Middlesbrough naar Millwall (2017), Pot 6 – Op bezoek bij de voetbaldwergen van Europa (2018), Voetbalstad Liverpool (2018) en Voetbalstad Berlijn (2019).

Bestelinfo

Het boek is vanaf nu verkrijgbaar bij de betere boekhandel en in de webshop van Staantribune.