Nieuwbouw Rosmolen: samen de wijk creëren

rosmolen

Rosmolen is een herstructureringswijk in Tilburg. Eind dit jaar worden er zo’n 230 huurwoningen van WonenBreburg en Tiwos gesloopt. Hier komen de komende jaren circa 150 nieuwbouw huur- en koopwoningen voor terug.

Toekomstige bewoners denken mee
We willen de wijk met toekomstige bewoners gaan vormgeven. Hiervoor was zaterdag 1 februari de aftrap tijdens de Ideeënfabriek Rosmolen in wijkcentrum de Baselaer. Zo’n 40 geïnteresseerde toekomstige bewoners en omwonenden kwamen op de dag af. Ze konden meedoen aan verschillende workshops en zo meepraten over de plannen.

Stedenbouwkundig plan
Jeroen Band, projectmanager bij Tiwos: “Rosmolen is een typische arbeiderswijk. Er staan veel kleine woningen in relatief smalle straten, geparkeerde auto’s ontsieren het openbaar gebied en er is weinig tot geen groen. Ook is er een tekort aan speelvoorzieningen. De wijk heeft een opknapbeurt nodig. Omdat er minder woningen terug worden gebouwd, komt er meer ruimte in de wijk. Daarom hebben we aan het bureau De Zwarte Hond gevraagd een nieuw stedenbouwkundig plan te maken. Hierin staat uitgetekend waar in de wijk de woningen komen te staan, waar de straten komen en waar het plantsoen.”
Tijdens de Ideeënfabriek Rosmolen is samen met de aanwezigen gekeken hoe we dit plan verder in kunnen richten. Willen de bewoners het groen gebruiken of is het alleen om naar te kijken?
Annemarie Claessens, projectmanager bij WonenBreburg: “De meeste aanwezigen hadden een voorkeur voor een mix. Gras voor de deur waar kinderen kunnen spelen, waar je kan buurten maar met hier en daar ook wat mooie planten en bloemen.”

Architectuur
In de stickerworkshop konden de deelnemers aangeven welk soort architectuur de mensen aansprak. Jeroen: “We hadden een stuk of 10 woningen geprint en aan de muur gehangen. Met rode en groene stickers konden de deelnemers aangeven wat ze mooi of lelijk vonden. Dat bespraken we dan daarna Er was bij veel aanwezigen wel een voorkeur voor de meer traditionele architectuur. De huidige wijk in een nieuw jasje.”

Gezamenlijk een nieuwe wijk creëren
Jeroen is blij met de input die hij gekregen heeft. “Je krijgt door zo’n sessie een beter beeld van wat mensen belangrijk vinden. Er komt nu nog een vergelijkbare sessie met de klankbordgroep. Daarna gaan we met omwonenden in gesprek over onze plannen. Uiteindelijk willen we daar met toekomstige bewoners en omwonenden een mooie nieuwe wijk creëren.”

Rosmolen 1 februari 2014 3
Ook de kinderen knutselden mee aan de vormgeving van hun wijk