Nieuwe bieb geopend in imposante LocHal: ‘Wereldklasse voor Tilburg’

lochal

‘Een bibliotheek van wereldklasse’, ‘wat een ge-wel-dig gebouw’, ‘hier mag de stad mee pronken’ en ‘de LocHal overtreft alle verwachtingen’. Zomaar een aantal eerste reacties te te lezen zijn op Twitter na de opening van de nieuwe bibliotheek in de compleet gerenoveerde LocHal. 

Foto’s: Corné Hannink

Dinsdag 2 januari opende ook de bibliotheek nadat Seats2Meet al eerder haar deuren opende in het gebouw. Op de eerste dag kwamen er ruim 5.000 mensen een kijkje nemen in het gebouw wat de nieuwe huiskamer van Tilburg moet worden. Je vindt er horeca, een gigantische bieb, deze maand nog De Jaozeetie, ruimtes om te studeren, zaaltjes om af te huren voor vergaderingen en grote congreszalen. Het gebouw is gigantisch en een ware ontdekkingstocht.

De nieuwe LocHal is ontworpen door Civic Architects, Braaksma & Roos en Inside-Outside. De inrichting is vervolgens verzorgd door Mecanoo; een bureau dat ook de bibliotheek in New York en andere imposante gebouwen in onder andere Taiwan & Zuid Korea ontwierp. Buiten de strakke industriële look van het gebouw vallen een aantal andere zaken op. Zo hangen er gordijnen van 15 meter hoog en 45 meter breed. Daarmee zijn het een van ’s werelds grootste gordijnen.

De officiële opening staat overigens op 24 januari op het programma. De dagen erna, op 25, 26 en 27 januari kun je genieten van een groots opgezet feestelijk programma in deze nieuwe Tilburgse parel.

Fotoreportage

Hoewel je de LocHal het beste met eigen ogen kunt gaan aanschouwen, heeft fotograaf Corné Hannink alvast een fotoreportage gemaakt. Als je de eerste reacties op social media leest en de reacties van de mensen ter plaatse, kun je wel concluderen dat Tilburg er een trekpleister bij heeft.