Nieuwe generatie Tilburgers: ‘Laat die Amsterdammers daar en laat Tilburg lekker Tilburg’

De wereld over reizen om de vetste festivals en evenementen te organiseren. De Tilburgse Anouk van den Broek (26) heeft een baan waar de meeste mensen alleen maar van kunnen dromen. Zo zette ze voor ID&T festivals neer in Dubai, Rusland, Thailand, Mexico en Japan. Naast haar werk houdt ze er nog een andere grote liefde op na: de stad Tilburg.

Foto: Frans Lahaye

Voor haar baan in Amsterdam reist Anouk vanaf haar huis in de Piushaven elke dag vier uur op en neer. ‘Waarom ga je niet gewoon weg uit Tilburg?’ is een veel gehoorde vraag van haar collega’s op het ID&T-kantoor in Amsterdam. “Het enige wat ik dan kan antwoorden is: omdat het Tilburg is. Gewoon omdat het er gemoedelijk en gezellig is. Ik ken hier elke straat, kom overal bekenden tegen en er is altijd iemand in de kroeg om iets mee te drinken.”

‘Voordat ik met pensioen ga, wil ik bij ID&T gewerkt hebben’

Anouk is geboren en getogen in Tilburg en studeerde op haar 21e af aan Fontys voor de opleiding IEMES (International Event, Music and Entertainment Studies). “In mijn eerste jaar van mijn opleiding zag ik een documentaire over Duncan Stutterheim, oprichter van ID&T. Vanaf dat moment heb ik altijd gezegd: voordat ik met pensioen ga, wil ik daar gewerkt hebben. Bij dat Nederlandse bedrijf dat de wereld verovert.” En dat krijgt Anouk sneller voor elkaar dan verwacht. Ze wordt als stagiaire aangenomen op de commerciële afdeling, krijgt daarna een baan aangeboden en werkt er inmiddels al ruim 5 jaar.

In die tijd heeft Anouk ‘alles gedaan’ binnen ID&T, in totaal werkte ze aan zo’n zestig tot zeventig evenementen. Denk daarbij aan Mysteryland, Defqon.1, Decibel outdoor en Sensation. Voor dat laatste genoemde dancefeest toerde ze twee jaar lang de wereld rond om het evenement te organiseren in het buitenland. “We hebben met Sensation een show ontwikkeld die niet per se in een arena hoeft te hangen, dus niet met een dak. Hierdoor hebben we de mogelijkheid gehad om het in de woestijn in Dubai neer te zetten. Dat is gewoon super vet.” Sinds een half jaar werkt ze voor zusterbedrijf Q-dance, met een focus op de hardstyle evenementen zoals Defqon.1, Qlimax en Q-base .

‘Doe maar, dat regelen we wel even’

“Tilburgse evenementenorganisaties kunnen van ID&T leren dat je af en toe risico’s moet nemen en vooral moet investeren in kwaliteit in plaats van kijken wat er onder de streep overblijft. Andersom kan ID&T nog veel leren van de Tilburgers: soms iets minder moeilijk doen over dingen die echt niet zo belangrijk zijn. ID&T heeft er een handje van om over beslissingen eindeloos te discussiëren. In Tilburg is het gewoon: doe maar, dat regelen we wel even.”

‘Laat die Amsterdammers lekker daar, laat Tilburg lekker Tilburg’

Anouk noemt zichzelf een ambassadeur van Tilburg en hoort op de werkvloer nog wel eens ‘oh, daar heb je haar weer uit Tilburg’ als ze weer eens iemand uitnodigt. “Ik hoor nooit een collega zeggen: dit weekend ga ik eens lekker naar Tilburg. Dat is jammer en dat denk ik: we hebben zoveel te bieden, dat klopt gewoon niet.”

Aan de andere kant vindt Anouk het juist ook wel goed. “Tilburgers zijn gewoon makkelijk en echt veel liever en menselijker. Daarmee kun je het gewoon over carnaval hebben in plaats van over die nieuwe avocadobar. Laat die Amsterdammers maar daar, dat is ook de reden dat ik daar niet ben gaan wonen. Laat Tilburg lekker Tilburg.”

‘We zijn inmiddels meer dan een evenementenstad’

Uit liefde voor de stad is Anouk sinds haar studie betrokken bij Stichting Typisch Tilburg. Ze helpt bij het organiseren van Tilburg Spint en werkte aan de Typisch Tilburg kalender. “Ik wilde voor de stad door Tilburgers iets voor Tilburgers te laten doen. Heel lokaal toffe dingen neerzetten om onze eigen mensen te laten zien dat ze trots kunnen zijn op onze stad. We zijn inmiddels meer dan een evenementenstad. Je ziet dat veel meer jonge en nieuwe initiatieven een kans krijgen.”

Nieuwe generatie Tilburgers: elkaar iets gunnen en elkaar helpen

“Je ziet hier dat jong talent in Tilburg echt naar elkaar toe trekt, met elkaar muziek gaat maken en van elkaar leert. Kijk bijvoorbeeld naar Boef en de Gelogeerde Aap en Timmietex die samenwerken of de BANGANAGANGBANGERS waar weer nieuwe groepjes uitkomen. Dat vind ik heel leuk om te zien. Iedereen gunt het elkaar en dat is iets wat in Tilburg echt belangrijk is. Dat wanneer de een meer succes heeft dan de ander, je elkaar verder helpt.”

“Ik merk dat mensen om me heen trotser worden op de stad, zeker mensen van mijn generatie. Die zijn veel meer bezig met het leven buitenshuis. In Amsterdam is dat al helemaal zo, maar dat trekt ook steeds meer naar Tilburg. Dat zie je bijvoorbeeld aan de ontbijtcultuur. Dat je bij Porto en Eethuis Twintig in de Piushaven kunt ontbijten, of bij Pigs & Rye in het Dwaalgebied en de Eetwagon in de Spoorzone. Dat soort initiatieven geven ons een reden om trots te zijn op alles wat we hier hebben. Het draait niet meer om het kopje koffie bij de V&D.”

Ongezouten interviews

In de rubriek Ongezouten geven we Tilburgers een podium om hun visie te geven op de stad. Ben je benieuwd wie er naast Anouk van den Broek nog meer iets te vertellen heeft over Tilburg? Bekijk dan ook eens deze interviews:

  • Patrick Kokx (Festival Mundial): ‘In Tilburg gebeurt iets en dat moet je meemaken’
  • Pieter Voogt (PauwR): Tilburg: ‘je kunt hier niets kapot maken’
  • Niek van den Broek (Heuvelpoort, Ondernemersfonds): Tilburgs als lelijkste jongetje van de klas: ‘dat zijn we nu echt niet meer’