Nieuwe hybride operatiekamer bij het ETZ spaart levens en tijd

Het OK-complex van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg wordt uitgebreid met twee hypermoderne nieuwe hybride operatiekamers. Een primeur voor Europa, want deze operatiekamers zijn ingericht voor zowel trauma-, vaat- en neurochirurgie als orthopedische chirurgie. “Daardoor kunnen meerdere chirurgen tegelijkertijd een traumapatiënt opereren”.

Foto’s: Amstel architecten

Het ETZ is traumacentrum voor de provincie Noord-Brabant. “Met de nieuwe hybride OK kunnen we levens en ledematen redden van patiënten met zwaar letsel”, is de stellige overtuiging van traumachirurg Mike Bemelman. “Patiënten die in acute nood verkeren kunnen na binnenkomst op de Spoedeisende Hulp direct door naar de hybride OK. Daar kunnen verschillende specialisten bijvoorbeeld gelijktijdig een bloedende milt en een kapot bekken behandelen. Ook het doorlichten van de patiënt met behulp van röntgen gebeurt nu direct en in dezelfde kamer.”

Hightech

Een hybride OK is een hightech versie van de ‘gewone’ operatiekamer. Het woord hybride staat voor een conventionele operatiekamer gecombineerd met ingebouwde röntgenapparatuur. In de hybride OK kijkt een specialist met behulp van (röntgen)apparatuur tijdens een operatie in het lichaam van de patiënt. De arts manoeuvreert bijvoorbeeld via een klein sneetje in de lies met een katheter naar de te behandelen plek. Zo kan een bloedend bloedvat met een stent worden gerepareerd. Door de minder ingrijpende operatiewijze herstelt de patiënt sneller, is de stralingsbelasting lager, is er minder kans op infecties en zijn ook minder heroperaties nodig.

Wat de hybride OK verder bijzonder maakt is dat de technologie zoveel mogelijk is geïntegreerd in de wanden en het plafond. Bovendien is de ruimte twee keer zo groot als gebruikelijk. Dit zorgt voor veel meer bewegingsruimte voor het operatieteam. “Een groot voordeel van de hybride OK is dat we – als dat nodig is – snel kunnen switchen naar een klassieke, open operatie”, verduidelijkt vaatchirurg Jan Heyligers.

Cincinnati

De neurochirurgen en orthopedisch chirurgen gebruiken de nieuwe hybride OK voor complexe ingrepen aan de wervelkolom. Neurochirurg Paul Leliefeld: “De tussenwervelschijf wordt verwijderd, waarna de wervelkolom opnieuw gestabiliseerd wordt met schroeven en staven. Dit is precisiewerk. In de hybride OK kunnen we sneller en accurater werken, omdat we direct zien wat het resultaat van onze ingreep is.” Ook is het mogelijk om 3D reconstructies van botten en gewrichten te maken. Hiermee kunnen zeer complexe botbreuken in gewrichten nog beter in beeld worden gebracht en beter worden hersteld.

Leliefeld reisde samen met andere chirurgen van het ETZ en leverancier Philips naar Cincinnati in Amerika om ervaring op te doen met de hybride OK. Leliefeld: “Daar hebben we de grenzen van onze nieuwe mogelijkheden op de hybride OK kunnen testen en interactie gehad met het Philips team, zodat theorie en praktijk goed op elkaar is afgestemd. Daardoor maken we nu in Tilburg een vliegende start.”

Navigatie

In de zomer van 2016 wordt in de hybride OK een speciaal 3D chirurgisch navigatiesysteem geïnstalleerd. Hiermee kunnen bijvoorbeeld operaties aan de wervelkolom nog nauwkeuriger worden uitgevoerd. “Dit is uitermate geschikt voor operaties aan complexe wervelafwijkingen, die veel voorkomen in het ETZ, “ vertelt orthopedisch chirurg Carel Diekerhof. “De navigatie biedt hierbij extra veiligheid.” Met de chirurgische navigatie worden artsen begeleid tijdens de ingreep via beelden, zodat ze meteen kunnen zien of iets goed is uitgevoerd. De kans dat een operatie slaagt wordt daarmee nog groter. De applicatie wordt samen met Philips verder ontwikkeld. Het ETZ is hiervoor pilot-ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft enkele miljoenen euro’s geïnvesteerd in de bouw van de hybride OK’s.

Nieuwe operatiekamer foto 2