Nieuwe methode: horen met je botten bij het ETZ

ETZ

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis heeft een nieuwe methode voor slechthorenden. Ze plaatsen sinds kort in het bot verankerde hoortoestellen. Dit is de ideale oplossing voor mensen die geen gewoon hoortoestel kunnen dragen.

De KNO-artsen Frits Vijverberg en Michiel Schrijvers passen deze methode toe in het ETZ. KNO-arts Schrijvers: “De ingreep is relatief eenvoudig en duurt slechts iets meer dan een half uur. In het bot van de schedel wordt een schroefje geplaatst, waarop het toestel kan worden geklikt. Het hoortoestel vangt het geluid op via een microfoontje en zet dit om in trillingen. De trillingen worden via het bot naar het slakkenhuis in het oor gestuurd. De weg die het geluid normaal aflegt door het oor, wordt op deze manier omzeild”.

Uitkomst

Gewone hoortoestellen sluiten de gehoorgang af, waardoor het oor niet genoeg lucht krijgt. Hierdoor kunnen bacteriën gaan broeien die ontstekingen veroorzaken. Patiënten met chronische oorontstekingen kunnen daarom dus geen gewoon hoortoestel dragen. Voor deze patiënten is deze nieuwe methode een goede uitkomst. Ze gaan niet bij iedereen deze nieuwe methode uitvoeren. Meestal wordt eerst gekozen voor een gewoon hoortoestel. De KNO-artsen van het ETZ verwachten dit jaar ongeveer tien toestellen te plaatsen.