Mundial maakt 16 namen bekend die optreden tijdens de 22e editie van Festival Mundial. Naast Edison-winnares Sabrina Starke en salsaband La Excelencia staan Ziggy, Fnaïre, Oumou Sangaré, Jaya the Cat, Speed Caravan, Locos por Juana, Tumi and the Volume, Hotel, DJ Ishtar, Alborosie, Zulu 9.03, Karamelo Santo, Nneka, Café con Leche, SMOD en Dengue Fever op het podium. Dit jaar vindt Festival Mundial plaats op 20 en 21 juni, in het Leijpark in Tilburg.
Festival Mundial staat al jaren bekend om de mix van muziek, cultuur, sfeer en inhoud. Behalve optredens van nationale en internationale artiesten is er veel meer te beleven zoals workshops, circus, theater, debat, dans, comedy en activiteiten voor kinderen. Festival Mundial draagt bij aan de ontwikkeling van individuen en groepen uit ontwikkelingslanden en benadrukt daarmee de kracht van cultuur.
Reggae van Nederlandse bodem
De Nederlandse reggaeartiest Ziggi is één van de namen die vandaag aan de line-up van Festival Mundial is toegevoegd. Met de release van zijn tweede album “In Transit” bewees Ziggi dat hij een uitstekende zanger en songwriter is. Met dit nieuwe album schreef hij tevens geschiedenis als eerste Europese artiest die samenwerkte met het grootste reggaelabel van de wereld, VP Records/Greensleeves.
Rap uit Marrakesh
Ook de Marokkaanse hiphopformatie Fnaïre bestijgt het podium van Festival Mundial. De jongens zijn afkomstig uit Marrakesh en rappen in het Arabisch. Op die manier mixen ze hiphop met muziek uit de Marokkaanse cultuur. Fnaïre brengt op een moderne manier politieke issues onder de aandacht bij jongeren. Onderwerpen die aan bod komen in hun nummers zijn smeergeld, HIV, verkeersveiligheid en de rechten van de vrouw. In eigen land is Fnaïre een ware sensatie. Hun album “Yed el Henna” was in 2007 het meest beluisterde album in Marokko.
Malinese funk
Zangeres Oumou Sangaré uit Mali komt ook naar Nederland voor Festival Mundial. In Afrika is ze vooral populair vanwege het zingen over alledaagse zaken en sociale kwesties zoals de strijd voor de rechten van de Afrikaanse vrouw. Haar muziek is funky en gewaagd, maar het zijn haar teksten die ogen openen. “I say what I want, and what I think, because I am a free women,” zoals Oumou zelf zegt op haar website. Ze heeft veel plezier in het zingen, maar in dat plezier prob