Nieuwe polikliniek voor seksuele problemen in het St. Elisabeth Ziekenhuis

Seksuele problemen kunnen grote invloed hebben op het dagelijks leven van mensen. Daarom is het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg gestart met een speciale polikliniek Medische Seksuologie.

Meer dan twintig procent van de mensen heeft wel eens problemen op seksueel gebied. Bij mensen met een depressie is dat zelfs veertig procent. De nieuwe poli richt zich vooral op mensen met seksuele problemen die gerelateerd zijn aan ziekte en handicap. Het doel van de hulpverlening is het opheffen of verminderen van klachten op seksueel gebied. De nieuwe polikliniek is een samenwerkingsverband tussen de specialisten van Urologie, Gynaecologie, Psychiatrie en Psychologie.

Drempel
Brigitte Baeten, klinisch psycholoog/psychotherapeut en seksuoloog doet de spreekuren. “Mensen kunnen hier alleen terecht na doorverwijzing door een medisch specialist. Als mensen te maken hebben met ziekte of handicap kan dat gevolgen hebben op seksueel gebied. Maar ook als mensen medicatie gebruiken of geopereerd zijn.“

Baeten: “De drempel om hulp te zoeken bij seksuele problemen, is vaak hoog. Er kan sprake zijn van onwetendheid over wat op het gebied van hulpverlening mogelijk is, of van schaamte. De problemen worden vaak niet eens met de partner besproken, laat staan met de huisarts. We hopen dat we doorverwijzing eenvoudiger maken, doordat de specialisten zelf het probleem aankaarten vanuit hun ervaring in de eigen vakgebieden.”

Niet vanzelf
Seks gaat niet altijd vanzelf, aldus Baeten. “Soms is er professionele hulp nodig. En die kan gegeven worden door een seksuoloog.” De eerste reacties op de komst van de nieuwe poli zijn positief. ”Een spreekuur als dit hoort binnen de zorg en binnen het ziekenhuis thuis.” De spreekuren van de nieuwe poli beginnen op 1 mei.