Nieuwe Tilburgse bouldergym opent nog deze maand haar deuren

Tilburg heeft er vanaf vrijdag 14 april een gloednieuwe bouldergym bij. De bouldergym is één van de grootste van Nederland met een oppervlakte van 2000 m2. In een halfjaar tijd is een oude opslagruimte aan de Jules Verneweg omgetoverd tot prachtige gym. Momenteel wordt er hard gewerkt om de bijna 200 boulders af te krijgen voor de opening. Op 14 april kan iedereen vanaf 18:00 uur een kijkje komen nemen, helemaal gratis. Lees verder. 

Volgens recent onderzoek is boulderen één van de snelst groeiende sporten in Nederland. Het is ook een groeiende jeugdsport. Eind jaren negentig organiseerde het Tilburgse klimcentrum Neoliet voor het eerst het Nederlands Jeugdkampioenschap Boulderen in Tilburg. Vanaf toen een vaste prik op de nationale kalender van de klimsport. De nieuwe gym – met de naam Boulder Tilburg – staat onder leiding van oud (inter)nationaal wedstrijdklimmers Erik Jacobs en Nienke Swart.

Wat is boulderen?

Er zijn drie Olympische disciplines binnen de klimsport: touwklimmen, boulderen (klimmen tot afspronghoogte) en speed (snelklimmen). Touwklimmen kennen de meeste mensen wel! Maar wat is boulderen? Boulderen is klimmen zonder touw op lage wanden van enkele meters hoog. Onder je ligt een dikke valmat voor de veiligheid. Waar bij sportklimmen (met touw) de focus ligt op doorzettingsvermogen en samenwerking, is boulderen een explosievere vorm van klimsport waardoor je lichamelijk en mentaal weer op andere manieren wordt uitgedaagd. De ‘boulder’ oftewel de route kun je vaak maar op één manier doen en dat doet een beroep op je creatief- en oplossend denkvermogen, maar ook op je kracht of juist lenigheid. Dat maakt boulderen (net als fitness) een erg leuke manier om aan je fitheid en gezondheid te werken.

Beleving klimsport compleet

Sporten en ontmoeten is erg belangrijk in de visie van Neoliet. Door een unieke samenwerking tussen het bestaande klimcentrum Neoliet bij T-kwadraat en de nieuwe bouldergym Boulder Tilburg wordt de klimsport aangeboden in al haar disciplines in Tilburg. De beleving van de klimsport is daarmee compleet. Sporters kunnen in alle vrijheid invulling geven aan de klimsport hoe, wanneer en met wie ze willen. Vrijheid die hoort bij deze tijd. Boulder Tilburg is bovendien een gym waar sporters worden ontvangen in een warme sfeer. Boulder Tilburg vormt een unieke community waar iedereen welkom is en waar nieuwe vriendschappen ontstaan.

Meer informatie

Wil je meer weten over deze nieuwe Boulderlocatie? Check dan snel deze website.