Officiële route van Koningsdag in Tilburg: Station, Spoorzone, Heuvel en Piusplein

route koningsdag tilburg

Op Koningsdag brengt de koninklijke familie een bezoek aan Tilburg. Om 11:00 uur komt het gezelschap aan op centraal station. Lees snel verder voor de volledige route. 

Officiële route Koningsdag

De Koninklijke familie komt om 11.00 uur aan op centraal station, waarna ze via de Spoorzone doorgaan naar de Heuvel. Ze eindigen uiteindelijk op het Piusplein met een muzikaal afscheid van de Tilburg all-stars. Guus Meeuwis is hier een onderdeel van.

In totaal zal de koninklijke familie onze stad twee uur lang bezoeken. Koren voorzien de familie al zingend van een warm welkom en basisschool leerlingen hebben de opdracht gekregen om de route te gaan schilderen.

Route-Koningsdag-Tilburg-2017

(0)13 werelden van Tilburg

Tilburg gaat de koninklijke familie (0)13 verschillende werelden van de stad laten zien. De dertien werelden:

 • Wereld 1 – aankomst 11:00 uur: De koninklijke familie arriveert per trein op het station van Tilburg. Zij worden daar welkom geheten door burgemeester Peter Noordanus en enkele Tilburgse kinderen.
 • Wereld 2 – groots welkom 11:05 uur: Op het Burgemeester Stekelenburgplein wordt het koninklijk gezelschap muzikaal ontvangen. Hier staan leden van de 77 Tilburgse koren en het Euregio Jeugdorkest. Zij zingen de ‘Tune van Tilburg’. Dit lied wordt gelardeerd met een dans, uitgevoerd door de dansers van Fontys Hogeschool voor de Kunsten.
 • Wereld 3 – carnaval der culturen 11:20 uur: Deze wereld laat de verschillende gezichten van de stad zien. Van roze maandag tot carnaval. Aan de Burgemeester Brokxlaan is veel ruimte voor publiek. Daarachter staan carnavalswagens opgesteld. Er is een ‘pink zone’ en de Tune van Tilburg is weer te horen, gespeeld door een slagwerkgroep.
 • Wereld 4 – Tilburg bouwt een feestje 11:25 uur: In deze wereld staan muziek, sociale en maatschappelijke initiatieven centraal. Op de binnenplaats is een feestlocatie gebouwd door mensen met een beperking, samen met professionals. Deni Ypenga staat hier op het podium als de koninklijke familie langskomt. Zij is één van de talenten van het project ‘wie wil jij zijn’. Dit project biedt jongeren die op het randje van criminaliteit stonden een nieuwe richting in hun leven door middel van muziek.
 • Wereld 5 – Tilburg onderwijsstad 11:30 uur: Het gezelschap bezoekt het Ontdekstation, een educatief project waarin kinderen uit alle lagen van de Tilburgse samenleving uitgedaagd worden om zelf uitvindingen te bouwen. Tilburg is een onderwijsstad, en alle soorten onderwijs komen hier samen: Basisschool-leerlingen, PABO-studenten, VMBO-ers en universitair studenten bouwen samen een grote machine.
 • Wereld 6 – Tilburg in geuren en kleuren 11:40 uur: In deze wereld in de Spoorzone ontmoet het gezelschap Rania Sommakia, een Syrische vluchtelinge. Zij woont hier nu anderhalf jaar, spreekt al behoorlijk Nederlands, en zet zich enorm in om een groot ‘dankjewel’ uit te dragen naar Tilburg en naar Nederland. Op de parkeerplaats die aan de linkerhand ligt, bevindt zich een Social Marketplace: Tilburg in Geuren & Kleuren!
 • Wereld 7 – urban sports 11:45 uur: Bij de Hall of Fame is een enorme constructie gebouwd waarop diverse Urban Sports zich presenteren: Free-runners, skaters, klimmers, bmx-ers, stuntsteppers, streetdancers, noem maar op. Een DJ mag hier natuurlijk niet ontbreken, met een remix van de Tune van Tilburg.
 • Wereld 8 – 50 piano’s 11:55 uur: In de Koepelhal staan 50 piano’s opgesteld. 50 pianisten uit alle lagen van de Tilburgse samenleving, van jong tot oud, brengen een speciaal gecomponeerd stuk ten gehore. Onder hen zijn ook bekende Tilburgse pianisten.
 • Wereld 9 – het groene hart van Brabant 12:00 uur: Midden op de kruising staat een gezin. Vader, moeder, opa, oma en 5 kinderen. Dit 8-koppige gezin staat symbool voor de 8 regiogemeentes. Per gemeente is er een groep van gemiddeld 50 personen aanwezig. Elke gemeente, ieder lid van de familie van Hart van Brabant, presenteert zich daar. De deelnemende gemeentes zijn: Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk.
 • Wereld 10 – Tiburg toen 12:15 uur: De geschiedenis van Tilburg staat in deze wereld centraal. Aan de kant van de Heuvelring klinkt het geluid van doedelzakken (Dutch Pipes & Drums). Bij de ingang zien we een poort van gilde-vaandels. Hier is weer voldoende ruimte voor ontmoeting met het publiek.
 • Wereld 11 – Tech festival 12:20 uur: Tilburg is ook de stad van Textiel, Techniek en Transport. Dat zien we op de Heuvel, waar ondernemend en innovatief Tilburg zich presenteert. Zij laten oplossingen en toepassingen zien uit het bedrijfsleven en het onderwijs.
 • Wereld 12 – De Heuvelpoort 12:30 uur: De Heuvelpoort letterlijk genomen: het koninklijk gezelschap passeert hier 3 poorten. De eerste 2 worden gevormd door grote doeken die zijn beschilderd door supporters van Willem II en De Trappers. Het derde doek is beschilderd door studenten van Fontys. Daarvoor bevindt zich Fremdkörper, een concept van Fontys Hogeschool van de Kunsten, waarbij alle kunstdisciplines elkaar raken: Een DJ van de Rockacademie, design van de designstudenten, dans van de dansstudenten, enzovoorts.
 • Wereld 13 – grand finale 12:40 uur: We zijn aangekomen bij de muzikale finale met een zachte G. Op het Piusplein staat een groot podium met publiek ervoor. Op het podium verschillende bekende Tilburgers onder aanvoering van Guus Meeuwis. Als de koninklijke familie uiteindelijk vertrekt worden ze, naar goed Tilburgs gebruik, uitgezwaaid met duizenden zakdoeken.

Het globale programma kun je in onderstaand filmpje bekijken.

Tilburg op de kaart zetten

”Tilburg is innovatief, gezellig en bourgondisch. Wij weten wel hoe we een feestje moeten geven,” aldus Burgemeester Noordanus. Tijdens Koningsdag 2017 wil Noordanus de stad landelijk op de kaart zetten. De commissaris van de Koning: ”Tilburg bruist, Tilburgers zijn trotse mensen en harde werkers. De energie die hier vrijkomt is ongekend!”

Koningshuis

Naast Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, hun dochters prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane maken ook prins Constantijn, prinses Laurentien, prins Maurits, prins Bernard, prinses Annette, prins Pieter-Kristiaan, prinses Anita, prins Floris en prinses Aimée deel uit van de koninklijke opstoet.

Sinds 2015 wordt Koningsdag op een andere manier gevierd. Het koninklijk paar bezoekt niet langer meerdere plaatsen, maar brengt een twee uur durend bezoek aan één stad. Vorig jaar bezochten zij Zwolle, het jaar daarvoor was Dordrecht aan de beurt.

Veiligheid tijdens Koningsdag

Eerder dit jaar ontstond er ophef rondom de route tijdens Koningsdag. Brabants Dagblad ontdekte dat de voorlopige presentatie hiervan in omloop was en liet weten zich zorgen te maken over de veiligheid. Dit bleek niet de juiste route te zijn. Burgemeester Noordanus over veiligheid: “Aan veiligheid moet je werken en niet teveel over zeggen. Daarnaast zijn we in Tilburg gewend hoe we gigantische evenementen moeten organiseren.’’

Alles over Koningsdag in Tilburg

Bekijk hier het laatste nieuws, de leukste feestjes en de mooiste foto’s van Koningsdag in Tilburg: