Olympische spelen, Formule 1 & wereldkampioenschappen voetbal: Tilburgs bedrijf MTD uitgegroeid tot internationaal marktleider

Foto: Jelle Verschuuren

Of het nu gaat om Olympische Spelen, Europees- en Wereldkampioenschappen voetbal, races van de Formule 1 of gigantische festivals over de hele wereld: het Tilburgse familiebedrijf MTD is erbij betrokken. Eigenaar Hans Verhoeven (66) nam het bedrijf in 2006 over met de ambitie om internationaal marktleider te worden op het gebied van tijdelijke wateroplossingen tijdens evenementen. Dat is gelukt! Maar de ambities van MTD – dat staat voor Make The Difference – zijn groter dan dat. Ze willen impact maken over de hele wereld met betrekking tot duurzaamheid. Om deze ambities te verwezenlijken, zoeken ze momenteel veel personeel. Lees snel verder.

Het is voor ons de normaalste zaak van de wereld: veilig en lekker drinkwater. Altijd en overal. We draaien de kraan open en het is beschikbaar. Wanneer er grote evenementen worden georganiseerd, zijn deze voorzieningen niet vanzelfsprekend. Daar komt MTD om de hoek kijken. “Wij zorgen voor tijdelijke watervoorzieningen zodat organisatoren van evenementen altijd veilig drinkwater op hun evenement hebben. Ook zorgen we ervoor dat afvalwater op een duurzame manier wordt afgevoerd en waar mogelijk hergebruikt wordt”, legt Hans ons uit. Dit doen ze voor opdrachtgevers over de hele wereld. “We werken voor de Formule 1, de Olympische Spelen, FIFA, UEFA en festivals zoals Tomorrowland. Ook lokaal zijn we nog steeds actief. Zo zijn we bijvoorbeeld betrokken bij het Tilburg Hap Stap Festival, Intents, Decibel en verzorgden we ook altijd de watervoorzieningen van WOO HAH! Festival.”

Daar is Hans hartstikke trots op. “Onze organisatie heeft ervoor gezorgd dat we een wereldwijd bekend merk hebben gebouwd. Of het nu in Chili is of Australië: ze kennen MTD. Het hele bedrijf heeft er hard voor gewerkt om dat voor elkaar te krijgen.”

‘De Olympische Spelen in 2012 zorgden voor een enorme groei’

Op het moment dat Hans het bedrijf MTD in 2006 overneemt, hebben ze tien mensen in dienst en zijn ze nationaal marktleider op het gebied van wateroplossingen. “Voordat ik MTD overnam, had ik een bedrijf waarmee we tijdelijke verwarming en verkoeling voor evenementen verzorgden. Dat deed ik in de jaren ’80 en ’90 al voor de Olympische Spelen, het Europees Kampioenschap voetbal in 1996 en de Formule 1. Dat bedrijf heb ik verkocht, maar het internationale netwerk had ik dus al toen ik MTD overnam. Dat kwam goed van pas om de internationale ambities van MTD waar te maken. Dat het zo groot zou worden, had ik zelf ook niet verwacht.”

Als stip op de horizon had Hans destijds de Olympische Spelen in Londen in 2012. “Om die opdracht te krijgen, had ik internationale ervaring nodig. Toen ben ik mijn netwerk gaan inzetten om vanaf 2006 internationaal te opereren. Zo waren we in 2007 al betrokken bij Cirque du Soleil en de Champions League finale. Uiteindelijk kregen we ook de opdracht voor de Olympische Winterspelen in 2010. Dat was het entreeticket voor de Olympische Spelen in Londen.”

Deze projecten zorgden ervoor dat MTD enorm groeide. “De Olympische Spelen in 2012 zorgden ervoor dat we de stap konden zetten om écht een groot bedrijf te worden. Inmiddels hebben we in de zomermaanden driehonderd mensen in dienst, hebben we kantoren over de hele wereld en zijn we aanwezig op de grootste evenementen over de hele wereld.” Van welke evenementen Hans zijn hart sneller gaat kloppen? “Geen specifiek evenement hoor. Ik vind evenementen in het algemeen fantastisch. Of dat nu een WK, een concert van De Toppers in de Amsterdam Arena, de Parade in Utrecht of Hap Stap festival is.”

‘Ik had het ‘te koop’ bordje al bijna voor de deur staan’

De toekomst ziet er voor MTD rooskleurig uit. Zo zijn ze ook betrokken bij het Europees Kampioenschap voetbal in 2024 in Duitsland en mogen ze in datzelfde jaar de Olympische Spelen in Parijs doen. Daar zag het lang niet naar uit. De coronaperiode zorgde namelijk voor een hele stressvolle tijd. “Evenementen gingen niet door en onze omzet zakte letterlijk naar nul euro. Ik dacht dat ik het bedrijf zou moeten verkopen en had het ‘te koop’ bordje in mijn gedachten al voor de deur staan.”

Gelukkig zag Hans mooie kansen. “vóór corona richtten we ons voornamelijk op evenementen. Dat maakte ons kwetsbaar. Tijdens de coronaperiode zijn we gaan nadenken hoe we ons bedrijf toekomstbestendig konden maken. Dat is gelukkig goed gelukt.” Zo startte MTD met het project ‘MTD Flex’. “Niet alleen evenementen hebben tijdelijke watervoorziening nodig. Met MTD Flex zorgen we voor tijdelijke watervoorzieningen voor bijvoorbeeld vluchtelingenkampen en militaire kampen, corona-teststraten en andere projecten waar watervoorzieningen voor nodig zijn. Dat zorgde in 2022 al voor 24% van onze jaaromzet.”

Ook startte MTD samen met Waterschap de Dommel het project ‘De Waterbank’. Een project met een mooie duurzame missie. “We zijn samen met het waterschap gaan kijken hoe we restwater opnieuw kunnen gaan gebruiken. Dat is namelijk de toekomst. Zo vangen we nu regenwater en bronwater op dat we later kunnen gebruiken. Een voorbeeld daarvan is dat we bij een golfbaan in de regio regenwater opsloegen op momenten dat het veel regende. Dit water werd opgeslagen en later gebruikt als sproeiwater tijdens de warmere periodes. Zo gaat er in tijden van droogte geen onnodig grondwater verloren. Een duurzame oplossing die we landelijk willen gaan uitrollen.”

Al met al is MTD flink bezig met verduurzamen. “Het verschil maken, dat is letterlijk wat wij doen. Als je ziet dat evenementen als Lowlands en De Zwarte Cross per uur honderd kuub aan water gebruiken en dat er tijdens een weekend Tomorrowland negentien miljoen liter water wordt verbruikt, is dat niet meer van deze tijd. Wij willen als MTD zijnde impact maken op de hele wereld door restwater te hergebruiken. Dat kunnen wij dan ook!”

‘Wij zoeken harde werkers die impact willen maken’

De coronaperiode ligt gelukkig achter ons en MTD heeft de blik op de toekomst gericht. “Na de pandemie verdubbelde onze omzet in 2022 ten opzichte van de jaren vóór corona. We zijn flink aan het groeien en zijn druk bezig met het aannemen van mensen.”

Wat ze bij MTD zoeken? Monteurs, projectmanagers, accountmanagers, een communications manager, een tendermanager, een HR-directeur, operation managers en veel meer. “We zijn met name op zoek naar mensen die hard willen werken en impact willen maken op de wereld. Met onze verduurzamingsambities maak je letterlijk impact op de wereld als je bij ons werkt. Het liefste hebben we mensen die niet alleen hier komen werken omdat ze een mooi salaris verdienen, maar ook mee willen helpen om de wereld te verbeteren. Daarnaast ben je natuurlijk betrokken bij de grootste evenementen – die je voor je werk bezoekt – over de hele wereld en mag je werken voor prachtige opdrachtgevers en projecten. De ‘drie V’s’ staan hier centraal: vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen. Als je bij ons komt werken, heb je een verhaal te vertellen.”

Meer informatie

Ben je benieuwd naar de openstaande vacatures bij MTD? Of wil je meer informatie over dit Tilburgse familiebedrijf? Bekijk dan snel de website.