Ondernemers achter Bonheur Horeca Groep klaar voor de toekomst: ‘Geen voedselverspilling en het eerste plasticvrije stadion in Nederland’

bonheur horeca groep

Als er Olympische Spelen zouden zijn voor horecabedrijven die zich tijdens de coronacrisis onderscheiden hebben met creatieve concepten, dan had Bonheur Horeca Groep zeker een podiumplek bemachtigd. Sterker nog: de kans op een gouden plak was groot geweest. Nu de maatschappij weer open is en de heren weer zonder restricties kunnen ondernemen , praten we bij met twee van de drie eigenaren Tim Wijdemans (36) en Nicky Foesenek (32).

Foto: Tim en Nicky in Esplanade: een locatie van Bonheur Horeca Groep op de campus van Tilburg University. De foto is gemaakt door Jules van Iperen.

Tim en Nicky zijn samen met compagnon Briene Brienissen(37) eigenaar van de gastvrijheidsorganisatie Bonheur Horeca Groep. Met tien verschillende horecalocaties is Bonheur Horeca Groep een betekenisvolle onderneming in de regio Midden-Brabant. Hoewel het tweetal liever vooruit dan terugkijkt, mogen ze trots zijn op hetgeen wat ze tijdens de coronaperiode hebben neergezet. “Toen corona zijn intrede deed en onze inkomsten van de ene op de andere dag stopten, hebben we vrij snel met zijn allen één ding afgesproken: we gaan plezier maken en zorgen dat we zichtbaarder zijn dan ooit,” vertelt Tim.

Dat is ze aardig gelukt. Tijdens Pasen werden er duizenden ontbijtjes opgepikt in de Drive-Thru van Auberge du Bonheur, de populairste artiesten van Nederland traden op tijdens de Auberge Sunday Sessions en er werd een picknick georganiseerd op het veld van het Koning Willem II Stadion. Het toppunt was een coronapersconferentie inclusief routekaart met leuke initiatieven die het bedrijf organiseerde. Deze video ging viraal op social media en werd ruim 300.000 keer bekeken. Niets was te gek. “Dat is sowieso belangrijk bij Bonheur. We hebben ons bedrijf zo ingericht dat als iemand een goed idee heeft, het binnen enkele dagen en soms uren kan worden uitgevoerd. Daar hebben we tijdens de coronaperiode de vruchten van geplukt. We waren vaak de eerste met ludieke initiatieven,” vertelt Nicky.

‘Komende periode gaan we flink gas geven’

Bonheur Horeca Groep is een betrouwbaar en eerlijk bedrijf dat verschillende horecalocaties exploiteert. Denk aan het Koning Willem II Stadion, Golfbaan Prise d’Eau, Grotto in de Oude Warande, paradepaardje Auberge du Bonheur met bijbehorend boetiekhotel en diverse andere locaties. Het doel voor de komende maanden is om op alle locaties weer optimaal te gaan draaien. “We willen echt weer flink gas gaan geven. De organisatie staat en iedereen heeft er ontzettend veel zin in. Maar omdat we lang stil hebben gelegen, komen er ook uitdagingen op ons pad. Toen we laatst tijdens een thuiswedstrijd van Willem II weer 14.500 gasten mochten ontvangen, was dat toch wel even spannend,” zegt Tim.

Het tweetal ziet de komende periode met vertrouwen tegemoet. “Van de coronaperiode hebben we veel geleerd en zijn we in ‘hoog’ tempo volwassen geworden als ondernemer. Waar we het meest trots op zijn, is de motivatie en flexibiliteit van het team. Iedereen, maar dan ook echt iedereen, is bereid om een stapje extra te zetten. Collega’s van diverse locaties werken perfect samen en de onderlinge saamhorigheid is nog nooit zo groot geweest,” gaat Nicky verder.

‘We zijn klaar voor de toekomst’

Zoals gezegd is Bonheur Horeca Groep een prachtig horecabedrijf met een rijke historie. Met de komst van drie jonge eigenaren wordt het werk dat Patrick Verbunt, Harrie Vermeer en Ton Gimbrère hebben opgebouwd op een eigentijdse manier voortgezet. “We hebben er de afgelopen jaren alles aan gedaan om het bedrijf eigentijds te maken en klaar te maken voor de toekomst. In de coronaperiode hebben heel bewust de keuze gemaakt om te blijven vernieuwen en investeren, daar plukken we nu de vruchten van,” vertelt Tim.

Bonheur heeft ook een aantal speerpunten waar ze de komende jaren aan willen werken. Nicky: “Sowieso willen wij ons inzetten tegen voedselverspilling en ervoor zorgen dat mensen anders gaan eten. Dat doen we door vegetarisch eten steeds aantrekkelijker te maken. Ook is het ons streven om in 2023 geen voedsel meer verspillen. We zijn al gestopt met het aanbieden van buffetten, maar willen voedselverspilling belangrijker maken in de hele organisatie. Ik vind dat daar überhaupt een belangrijke taak ligt voor de horeca.”

Het stukje verduurzaming is ook een speerpunt waar Bonheur Horeca Groep de handen niet voor omdraait. “Ook daarin zijn de dromen groot. Zo hebben we als ultiem doel om het Koning Willem II Stadion het eerste plasticvrije stadion van Nederland te maken. Zo ver is het nog lang niet, maar we vinden het wel een mooie ambitie,” zegt Tim.

‘Tilburg mist een grote evenementenlocatie’

Tim en Nicky zijn beiden enorm trots op de stad Tilburg. “De stad ‘groeit’ en heeft ook fantastische horeca-concepten. Als je kijkt naar de regionale aantrekkingskracht van publiekstrekker Doloris is dat geweldig om te zien. Het Spoorpark en en het feit dat we een sterrenrestaurant in de stad hebben. Dat zijn voorbeelden om trots op te zijn en belangrijk zijn voor de stad Tilburg,” zegt Tim.

Nicky vult aan: “Ik kom veel in andere steden, maar wat ik in Tilburg zo bijzonder vind, is de onderlinge gunfactor. Ondernemers en partijen werken hier zo ontzettend fijn samen. Dat is iets wat je niet overal ziet.”

Toch mist er volgens de heren nog iets belangrijks voor een stad waar 225.000 mensen wonen. “De stad mist echt een evenementenlocatie waar (grote) buiten- en binnen evenementen kunnen worden georganiseerd. Dat is echt een grote kans voor de stad,” aldus Tim.

‘We willen de leukste werkgever zijn’

Bij Bonheur Horeca Groep staat genieten centraal en doet iedereen mee! Het vinden van de juiste collega’s is niet altijd even makkelijk. Door iedereen een kans te geven en met name jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden, blijft Bonheur de juiste mensen aan zich binden. Op alle locaties moeten gasten genieten van een prachtige beleving. “Daarin zijn onze medewerkers veruit het belangrijkste. Onze visie is dat je gasten alleen een fantastische dag kunt bezorgen als de medewerkers zelf ook plezier hebben en dat uitstralen. Daarom hebben wij de ambitie om de allerleukste werkgever te zijn,” zegt Tim.

Naast goede arbeidsvoorwaarden, heeft Bonheur Horeca Groep verschillende leuke extra’s voor de medewerkers. Zo mag je ieder jaar een keer kosteloos gaan dineren bij Auberge du Bonheur, kun je naar de thuiswedstrijden van Willem II en kun je gaan lunchen op één van de andere locaties. “We willen er continu voor zorgen dat alles goed is geregeld voor onze collega’s en dat ze het naar hun zin hebben. Dat was ook tijdens de coronacrisis belangrijk. We hebben altijd eerlijk en open gecommuniceerd en toen het kon verteld dat de continuïteit van de organisatie was gewaarborgd en we weer vooruit gingen kijken. Ook zijn we in de periode bij iedereen persoonlijk (thuis) langs geweest om even bij te praten en organiseerden we leuke dingen voor de medewerkers,” gaat Tim verder.

Nicky vult aan: “Daarnaast hechten we ook veel waarde aan het welzijn van onze medewerkers. Zo stimuleren we medewerkers om een gezonde(re) levenstijl aan te nemen en hebben we een lifestylecoach in de arm genomen. Zij zorgt ervoor dat medewerkers onder werktijd de kans krijgen om aan persoonlijke doelen te werken. Denk aan sporten, maar ook aan het eten wat er voor medewerkers bereid wordt. Zo kennen we nu al veggie-Friday en alcoholvrije dagen.”

De input en ontwikkeling van medewerkers: het is en blijft het allerbelangrijkste voor Bonheur als gastvrijheidsorganisatie. “Dat proberen we op verschillende manieren te stimuleren en faciliteren. Denk aan de Bonheur Academy waar medewerkers verschillende trainingen en cursussen kunnen volgen. Maar ook het Young Potential Program waar jonge talenten worden opgeleid tot managers van de toekomst. Daarnaast hebben we een Coole Dingen Team die zich bezighouden met het organiseren van leuke activiteiten.”

Meer informatie

Wil je meer informatie over Bonheur Horeca Groep? Of ben je benieuwd bij welke verschillende locaties je terecht kunt? Check dan vooral de website. Lijkt het je naar aanleiding van dit verhaal leuk om voor Bonheur Horeca Groep te werken? Check dan ook de openstaande vacatures.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom Bonheur? Volg ze dan op Facebook en Instagram.