Ondernemers verwezenlijken nieuwe OPSTAPbus voor ouderen

OPSTAPbus

Stichting Mobiliteit Voor Iedereen en Welzijnsorganisatie ContourdeTwern hebben de krachten gebundeld om te kunnen beschikken over een nieuwe OPSTAPbus. Op donderdag 31 maart was het zover dat de komst van de OPSTAPbus in wijkcentrum Heyhoef feestelijk gevierd met sponsoren en vele actieve vrijwilligers.

De OPSTAPbus, voorheen de BoodschappenPlusBus, rijdt al bijna 6 jaar voor alle 65-plussers in Tilburg. De bus rijdt ook voor ouderen die minder mobiel zijn en/of een beperking hebben. Met de hulp van veel vrijwilligers wordt ouderen de mogelijkheid geboden deel te nemen aan leuke activiteiten of om zelf boodschappen te (blijven) doen. En daarmee sociale contacten op te bouwen en te onderhouden. Elke rit gaan er een chauffeur en een begeleider mee.  Zij halen de deelnemers thuis op en begeleiden hen tijdens de uitstapjes of bij het boodschappen doen. Dat laatste gebeurt alleen overigens op woensdag.

Succesformule

Coördinator Sandra van den Hoogen: “Dat de bus een succesformule is, blijkt wel uit het groeiend aantal ouderen dat zich aanmeldt bij het Servicebureau van de OPSTAPbus. In 2015 vierden we het 5-jarig jubileum en kregen er vervolgens 119 nieuwe klanten bij. We gaan nu richting 400! We reden nog steeds met één bus, waardoor we ouderen bij het boeken van een rit steeds vaker moesten teleurstellen. Gelukkig hielp het Rode Kruis ons in de afgelopen jaren regelmatig uit de brand door een bus met chauffeur uit te lenen. De roep om een extra bus werd steeds groter.

Op het aanbod van de Stichting Mobiliteit voor Iedereen om voor ons een tweede bus te realiseren, zijn we vorig jaar direct ingegaan. Dit leidde ertoe dat we sinds januari, dankzij de inzet van deze stichting om sponsoren te vinden, met twee bussen kunnen rijden. We zijn heel blij dat er Tilburgse ondernemers bereid zijn, hun betrokkenheid te tonen door (tegen betaling) hun bedrijfslogo te plaatsen op de bus. Zij zorgen er samen met ons voor dat ouderen niet hoeven te vereenzamen.

Door de aanschaf van een tweede bus kunnen we nog meer ouderen een gezellige dag bezorgen. Nieuw is dat we nu ook de mogelijkheid hebben om ouderen uit de dorpen Berkel-Enschot en Udenhout mee op stap te nemen.

De betrokkenheid van sponsoren werd ook duidelijk tijdens de feestelijke viering. Er ontstonden spontaan ideeën om samen te werken. Een ondernemer wil een gratis een workshop of activiteit voor ouderen aanbieden. Een andere sponsor wil huismeesters van een woningbouwvereniging informeren over de OPSTAPbus. Zij hebben namelijk directe contacten met ouderen. Een andere ondernemer nam een flyer mee voor zijn schoonmoeder. Geweldig toch? Dit laat zien dat je samen verder komt dan alleen.”