Onderzoeksteam ETZ pleit voor verzekerde vertebroplastiek

Recent wetenschappelijk onderzoek toont het succes aan van vertebroplastiek bij aanhoudende pijnlijke osteoporotische wervelfracturen van drie maanden en ouder. De studie werd uitgevoerd in het ETZ, in samenwerking met Tilburg University en Massachusetts General Hospital en is onlangs gepubliceerd in het medische tijdschrift Radiology, uitgegeven door de Radiological Society of North America (RSNA).

Botcement

Bij de vertebroplastiek behandeling wordt onder röntgendoorlichting en lokale verdoving van de rughuid het botcement polymethylmethacrylaat (PMMA) via een naald in het wervellichaam gebracht. Het botcement maakt de gebroken wervel stabiel en sterk waarbij de pijn door de fractuur verdwijnt, de kwaliteit van leven sterk verbetert en de wervel beschermd is tegen verdere inzakking en standsafwijking.

Beter kwaliteiten van leven

In de twaalf maanden follow-up na de behandeling, blijkt dat de pijn flink is verminderd en dat de kwaliteit van het leven er beter van wordt. Dit onderzoek toont aan dat vertebroplastiek met gebruik van botcement een waardevolle behandeling is.

Effectieve behandeling

Rugpijn door een wervelfractuur is een veelvoorkomend probleem bij osteoporose (botarmoede). De standaard behandeling bestaat uit pijnmedicatie, korset en fysiotherapie. In sommige gevallen biedt deze behandeling geen langdurige oplossing. Voor deze groep is vertebroplastiek de ideale oplossing.

Uit het basispakket

Vertebroplastiek werd in het verleden vergoed door de zorgverzekeraars, maar verwijderd uit het basispakket toen eerdere onderzoeken de meerwaarde niet aantoonden. Door de positieve resultaten van het onderzoek verdient deze behandelmethode heropgenomen te worden in het basis zorgpakket.

Meer informatie

Ondanks het feit dat deze behandeling niet meer vergoed wordt door de zorgverzekeraars, weten patiënten het ETZ nog steeds te vinden. Het onderzoeksteam hoopt dat deze behandeling in de nabije toekomst weer vergoed zal worden. Voor meer informatie over vertebroplastiek, kun je terecht op deze website!