Ontbijten, lunchen en lezen: het Boekcafé van Gianotten Mutsaers opent de deuren aan de Emmapassage

Ruud

In 2019 verhuisde Gianotten Mutsaers tijdelijk naar een tegenovergelegen pand, in 2020 ging de nieuwe boekwinkel open en komend weekend wordt de volgende mijlpaal voor de boekhandel aan de vernieuwde Emmapassage behaald: als eerste horeca-spot openen zij de deuren van het Boekcafé aan het plein van de Emmapassage. Wij stellen mede-eigenaar Ruud Mutsaers (39) een aantal vragen over de nieuwe zaak en de opening van komend weekend. Er wordt uitgepakt met verschillende optredens, het wordt lekker weer en Gianotten Mutsaers zorgt voor de gezelligheid. Lees snel verder.

De Tilburgse binnenstad is vanaf komend weekend een toffe horeca locatie rijker. De boekwinkel van Gianotten Mutsaers is uitgebreid met zo’n 150 m2 aan extra ruimte, een serre én een terras. Je kunt bij het Boekcafé van Gianotten Mutsaers terecht voor een lekker ontbijt, een goede kop koffie en een stevige lunch. Genieten van één van de lekkere tosti’s, bagels, verse croissants of een ontbijtsmoothie tijdens het lezen van je favoriete boek. En dan heb je ook nog de keuze om in de zon te zitten op het terras, of lekker binnen op een stoel te ploffen.

Wie denkt aan een boekwinkel denkt misschien niet meteen aan een plek waar je terecht kunt voor een ontbijt of lunch. Het Boekcafé is dan ook uniek in Tilburg en met al het winkelend publiek verwacht Ruud een onderscheidend concept te hebben neergezet. “We zien steeds vaker groepjes jeugd de boekwinkel binnenlopen, het publiek in de Tilburgse binnenstad is echt een beetje aan het veranderen. Het lezen wordt weer meer opgepakt door de jeugd en dat zien we hier terug. We hopen dat die jongeren het ook leuk vinden om hier lekker wat te komen eten of drinken.”

Woonkeuken

Het huiselijke gevoel is iets wat mede-eigenaar Ruud Mutsaers graag wil uitdragen in het Boekcafé. “We willen echt een huis in de stad maken. Het Boekcafé zien wij als een woonkeuken, waar je kan genieten van het eten, de koffie maar ook zéker van het boek dat je aan het lezen bent.” De sfeer in het Boekcafé oogt knus en gezellig. Met een mooi barretje, leuke kleuren en een open zicht naar het toekomstige terras voelt het net als of je in iemands woonkeuken zit. “We hebben met Nicole van Beers, onze ontwerpster, gebrainstormd bij Villa Pastorie en toen hebben we gekeken hoe we dat huiselijke gevoel zo goed mogelijk naar voren kunnen brengen. Na veel overleggen hebben we nu iets neergezet waar iedereen zich op zijn gemak kan voelen.”

Emmapassage

Het zal veel mensen niet zijn ontgaan, de Emmapassage wordt flink onderhanden genomen. Er gaan zich verschillende nieuwe winkels vestigen en ook aan het horecaplein zullen er veel nieuwe gezichten te zien zijn. De boekwinkel hoopt natuurlijk voor het winkelend publiek een toevlucht te zijn, maar wil ook een ontbijt-, lunch- of leesplek bieden voor de toekomstige bewoners van de nieuwe woontoren, waarvan de ingang grenst aan de boekwinkel. “We openen door de week al om 8 uur ’s ochtends, waardoor we ook echt een ontbijtplek worden. Vroeger kwam men altijd voor de tosti’s, dus die kan ik zeker alvast aanraden.” De menukaart hebben we ook alvast mogen inzien en die laat weinig te wensen over. Ontbijtsmoothies, een griekse (kokos)yoghurt met fruit, croissants, een zeewierbagel met gerookte zalm, een volledig ‘verwenontbijt’. Er zit voor iedereen wel een ontbijtje of lunch tussen. Ook de zoetekauwen zullen niks tekort komen, het Boekcafé serveert lemon pie, cheesecake, haverkoeken en veel meer.

Feestelijke opening

Op 16 en 17 juli wordt de opening van het Boekcafé feestelijk gevierd met een openingsweekend. Het is zeker de moeite waard om even binnen te lopen, vindt Ruud. “Op zaterdag 16 juli is er een optreden van Maaike Girardin en op zondagmiddag 17 juli treedt Duo de Kleer op. Het belooft een leuk weekend te worden, wij hebben er enorm veel zin in.” Wil je meer weten over de opening? Meer informatie over beide activiteiten vind je in onze uitagenda.

Leestips van Ruud

Ben je nog op zoek naar een perfect boek voor tijdens de zomervakantie? Even wegdromen in een mooi verhaal? Ruud Mutsaers heeft 3 boeken getipt:

 • Colson Whitehead: Zone 1
  In ‘Zone 1’ van Colson Whitehead splijt een pandemie de mensheid in tweeën: de levenden, en de levende doden. Nadat de eerste slachtoffers zijn gevallen probeert de niet-geïnfecteerde Amerikaanse bevolking de samenleving opnieuw op te bouwen.
  Genre: literaire fictie
  Meer informatie & bestellen
 • Angela Marsons: Schijndood
  Het tot pulp geslagen gezicht van het meisje kijkt nietsziend omhoog. Aarde valt uit haar mond. Honderden vliegen verzamelen zich boven het bloederige tafereel. Werken bij Westerley vereist een sterke maag: op deze ‘body farm’ wordt menselijke ontbinding onderzocht. Maar als inspecteur Kim Stone en haar team een vers lijk aantreffen, realiseren ze zich dat er een moordenaar is die de perfecte verstopplek heeft gevonden.
  Genre: thrillers & misdaad
  Meer informatie & bestellen
 • Maggie Shipstead: De Grote Cirkel
  Nadat de tweeling Marian en Jamie Graves in 1914 als baby’s zijn gered in een schipbreuk, worden ze opgevoed door hun excentrieke oom in Montana. Tijdens een ontmoeting met enkele piloten die over de stad vliegen in versleten dubbeldekkers, begint Marians levenslange fascinatie voor vliegen. Op haar veertiende stopt ze met school en vindt ze een onwaarschijnlijke en gevaarlijke beschermheer, een rijke dranksmokkelaar. Hij zorgt voor een vliegtuig en vlieglessen, in ruil voor haar diensten. Met zijn hulp kan Marian haar droom waarmaken maar de deal zal haar voor altijd blijven achtervolgen, zelfs als zij eenmaal de wereld rondreist, hoog in de lucht.
  Genre: literaire fictie
  Meer informatie & bestellen

Winactie

Je kunt een verwenontbijt winnen bij het Boekcafé!  Het verwenontbijt bestaat uit een croissant met roomboter en jam, Griekse yoghurt met huisgemaakte granola, koffie of thee en verse sinaasappelsap. Benieuwd hoe je kans maakt? Check het hier!