Onze stad gaat vol voor verduurzaming: ‘We willen sneller klimaatneutraal zijn, zodat Tilburg een gezonde woonplaats blijft’

Verduurzaming Tilburg

Dat er iets aan de hand is in de wereld, merken we allemaal. De aarde warmt op, de zeespiegel stijgt en de luchtkwaliteit verslechtert. Daar moet wereldwijd iets aan gebeuren, ook in Nederland. Als het aan de Tilburgse wethouder Oscar Dusschooten ligt, gaan we daar in Tilburg voortvarend mee aan de slag. “Iedereen kan bijdragen. Het is makkelijk, bespaart geld en is ook nog eens goed voor het milieu.”

Fotografie: Angeline Swinkels

Wethouder Dusschooten heeft in zijn portefeuille onder meer milieu en energietransitie gebouwde omgeving. Een hele mond vol, maar wat houdt dat precies in? “De energietransitie betekent de overstap van fossiele brandstoffen zoals gas, olie en stroom uit steenkolen naar volledig groene energie. Denk bijvoorbeeld aan zonne-energie, windenergie, maar ook energie uit water.”

Dusschooten is hiervoor verantwoordelijk in de woonomgeving. De wethouder merkt dat steeds meer mensen het belang van de energietransitie inzien, al zijn er ook nog Tilburgers waarvoor het een ver-van-mijn-bed-show-is. “Maar ook in Tilburg zijn de signalen serieus. In juli 2018 was de binnenstad van Tilburg de heetste plek van Nederland. Tegelijk stierven er meer ouderen. Daar zit een verband tussen en dat zijn zaken die we niet willen.”

Daarom is gemeente Tilburg flink aan de slag om in 2045 klimaatneutraal te zijn. “Nederland heeft afgesproken om in 2050 klimaatneutraal te zijn. In Tilburg hebben we de ambitie om dit eerder te realiseren. Als het ons lukt, is dat mooi meegenomen. Aan ons zal het in ieder geval niet liggen.”

De gemeente geeft dan ook zelf het goede voorbeeld en activeert Tilburgers. Bijvoorbeeld met verschillende energiebesparingsprojecten van ‘Aan de slag met je Huis’. “Als zevende gemeente van Nederland hebben we een verantwoordelijkheid om te laten zien hoe het kan,” vindt Dusschooten

‘Wij willen als gemeente het voorbeeld geven’

Klimaatneutraal is een term die veel Tilburgers wellicht weinig zegt. Simpel gezegd betekent dit dat je niet meer CO2 uitstoot dan de omgeving kan absorberen (via de bodem, bossen en oceaan). Onze woonomgeving klimaatneutraal maken kan op drie manieren: isoleren, energie besparen en energie duurzaam opwekken. “Als eerste is het belangrijk dat je huis goed is geïsoleerd, zodat er niet onnodig warmte ontsnapt of extra gekoeld moet worden. Ik zeg altijd: wat er niet uit gaat, hoef je er ook niet in te stoppen. Door te isoleren én te besparen, heb je minder energie nodig. De volgende stap is dat we die energie duurzaam opwekken. Bijvoorbeeld via zonnepanelen op daken of windmolens aan de rand van de stad. Daarmee voorkom je CO2-uitstoot.”

Het is dan ook gemeentebeleid om de uitstoot van CO2 tot het minimum te beperken. Tilburg doet dit onder meer door te zorgen dat woningcorporaties hun huurwoningen milieuvriendelijker maken en door Tilburgers op een laagdrempelige manier te helpen met de aanpak van hun huis. “Ik vind het belangrijk dat we als gemeente het goede voorbeeld geven. Zo hebben veertig gemeentepanden zonnepanelen op het dak liggen en is het nieuwe stadskantoor straks het meest duurzame overheidsgebouw van Nederland. Hetzelfde geldt voor de nieuwe stadswinkel aan het Koningsplein.”

‘Iedere Tilburger kan bijdragen’

Om het makkelijker te maken om te verduurzamen, helpt gemeente Tilburg je graag goed op weg. Met de voordeelacties van ‘Aan de slag met je Huis’ kun je tegelijk ook geld besparen. “Een investering in isolatie of zonnepanelen verdien je altijd terug. Want wat je investeert, bespaar je op je energiekosten. Op den duur gaat het je zelfs geld opleveren.”

Maar ook zonder koophuis of grote investering, kun je jouw bijdrage leveren. “Met bewust gedrag bereik je al veel. Zet je boven de ramen open, draai daar dan de radiatorkranen even dicht. Of zet een timer als je onder de douche stapt. Ongemerkt sta je al snel lang onder de douche, terwijl je aan een paar minuten genoeg hebt.” De wethouder kan zo nog wel even doorgaan met kleine dingen die iedereen kan doen. “Kook met de deksel op de pan, doe het licht uit als je niet in een kamer bent en gebruik led-lampen. Dit zijn allemaal kleine aanpassingen die echt meehelpen.”

‘Gemeente helpt je graag bij het verduurzamen van je woning’

Wil jij ook je huis verduurzamen? De gemeente helpt je graag op weg door het makkelijker voor je te maken. “Stel, je wilt zonnepanelen en ziet op tegen het uitzoekwerk en de kosten. Dan helpt de gemeente je met een compleet pakket: van de financiering en de aanleg tot vijftien jaar service en onderhoud.”

Het voordelige aanbod van de gemeente is interessant voor iedereen met een geschikt eigen dak. “Je kunt bij de gemeente een lening voor je zonnepanelen aanvragen die je in vijftien jaar mag terugbetalen. Door de slimme financiering is de besparing groter dan de maandelijkse aflossing. Je hebt dus direct een lagere energierekening. Daarnaast kun je na de aflossing van de lening nog jarenlang profiteren van de opbrengst van je panelen.”

Wil je snel aan de slag met het verduurzamen van je huis, dan biedt gemeente Tilburg nog meer handige opties. “We hebben in Tilburg energieadviseurs die je onafhankelijk advies kunnen geven. Helemaal op maat voor jouw woonsituatie. Ook zijn we in Udenhout een pilot gestart met warmtescans van 1100 woningen. Met een thermografische camera wordt een warmtefoto gemaakt die precies laat zien waar veel warmte uit de woning ontsnapt. Zo weet je exact welke delen beter geïsoleerd kunnen worden of waar je een tochtstrip kunt plaatsen. Wat mij betreft laten we die warmtescans zo snel mogelijk in heel Tilburg maken.”

Oftewel: er zijn een hoop mogelijkheden om bij te dragen aan het verduurzamen van onze mooie stad. “Niks doen is geen optie. De kleine inspanningen die je nu levert, dragen bij aan de kwaliteit van leven, een comfortabel huis en je bespaart ook nog eens geld dat je aan iets anders kunt besteden. No-brainers, lijken mij.”

Meer informatie

Wil je naar aanleiding van dit interview meer informatie over de mogelijkheden om je huis te verduurzamen? Of meer informatie over het klimaatbeleid van gemeente Tilburg? Check dan deze website voor het antwoord op je vragen.