Maar liefst 26 optometristen uit de regio Tilburg hebben met succes in het St. Elisabeth Ziekenhuis een training gevolgd voor screening op aandoeningen van het netvlies door suikerziekte (diabetische retinopathie). De getuigschriften zijn onlangs in het ziekenhuis uitgereikt. Hierna volgen bijscholingen voor ziekten aan de oogzenuw (glaucoom), staar (cataract) en netvliesveroudering (maculadegeneratie).
De oogartsen van het St. Elisabeth Ziekenhuis en de optometristen werken op verschillende gebieden al ruim een jaar intensief samen. De optometristen die verenigd zijn in het samenwerkingsverband ‘Oog voor gezondheid’ hebben in hun praktijkruimten een muurschildje dat dit vermeldt.
Voordeel voor patiënten
Voor de patiënt is het voordeel van ‘Oog voor gezondheid’ dat er een korte lijn is tussen de optometristen en de oogartsen van het St. Elisabeth Ziekenhuis. Patiënten krijgen daardoor snel antwoorden op hun vragen en hoeven in veel gevallen niet te wachten op een consult.
Uiteraard zijn ook de huisartsen bij het project betrokken. Ook zij bezochten de meest recente scholingsavond over diabetes, net als een vertegenwoordiger van de beroepsvereniging voor optometrie. Zij waren zeer te spreken over de aanpak van de oogartsen uit het St. Elisabeth Ziekenhuis.
Kwaliteitsverschil
Samenwerking tussen huisartsen en optometristen is niet uniek, maar ‘Oog voor gezondheid’ wil nog een stap verder gaan. De recente scholing voor screening op diabetes is een voorbeeld waarmee het kwaliteitsverschil met diagnostische centra en laboratoria beter tot uiting moet komen. De 26 optometristen beperken zich namelijk niet tot het maken van een fundusfoto (waarmee het netvlies in beeld wordt gebracht), maar meten tevens de gezichtssterkte (visus) en de oogdruk. Tegelijkertijd inspecteren zij het voorste gedeelte van het oog via een spleetlamp, om vast te stellen of een patiënt staar heeft.
Daarmee sluit het St. Elisabeth Ziekenhuis aan bij het standpunt van de Diabetes Vereniging Nederland. Die adviseert zorgverzekeraars om HBO-opgeleide optometristen te betrekken bij de eerstelijns diabeteszorg. Ook ‘Oog voor gezondheid’ bevordert de verdere samenwerking tussen de eerstelijns partijen en benadrukt de belangrijke de rol hiervan bij de zorgverzekeraars.
Kortere wachtlijsten
Een optometrist houdt zich bezig met oogmetingen, het opsporen van afwijkingen en het aanmeten van brillen en lenzen. Er zijn ongeveer zevenhonderd optometristen met een opleiding op HBO-niveau werkzaam in Nederland. Door bepaalde werkzaamheden uit te laten voeren door goed opgeleide optometristen, worden de wachtlijsten in ziekenhuizen korter. Mede door het samenwerkingsverband ‘Oog voor gezondheid’ kunnen nieuwe patiënten binnen twee weken terecht bij de poli Oogheelkunde in het St. Elisabeth Ziekenhuis.