Op Geheugen van Tilburg al 1250 verhalen verzameld

Tilburg is een stad met herinneringen en verhalen. Stadsmuseum Tilburg verzamelt deze verhalen via de website www.geheugenvantilburg.nl. Vanaf het begin in 2006 zijn al meer dan 1250 verhalen van en door Tilburgers opgeschreven.

Praktisch iedere dag worden er één of meerdere verhalen toegevoegd aan de site. Ze gaan allemaal over onze stad, haar inwoners of bijzondere voorwerpen. De geschiedenis van Tilburg wordt hiermee uit de eerste hand opgeschreven en bewaard. De verhalen spelen nu en in de toekomst een belangrijk rol bij de reconstructie van het Tilburgs verleden.

De Bachelors Club in Metropole
Het 1250e verhaal is een prachtig voorbeeld van een verhaal met een stuk herkenbare geschiedenis van Tilburg. Het is geschreven door Louis Sparidans over de Bachelors Club en de voormalige bioscoop Metropole, achter het spoor. Als twintiger kwam de jonge Louis in Metropole om een film te bekijken of naar een jazzconcert te luisteren. Elke trein die voorbij denderde was te voelen in het gebouw. De Bachelors Club kwam regelmatig in Metropole bijeen om een vrijgezellenavond te organiseren. “Heel wat Tilburgers uit die tijd zijn zo, via de Bachelors, aan de man of vrouw gekomen”, aldus Sparidans. “Er kwamen in die tijd zeer gerenommeerde orkesten de dansavonden verzorgen, zoals de Ramblers onder leiding van Theo Uden Masman (met zang van Annie de Reuver), de Dutch Swing College Band (van Kees Schilperoort), de Down Town Jazzband.” Wat de Bachelors Club in de jaren ’50 deed met deze dansavonden is een voorloper op de vele singles parties die er nu georganiseerd worden.

Voor en door iedereen
Iedereen mag verhalen toevoegen op het Geheugen van Tilburg. De interactieve site is zodanig ingericht dat op een eenvoudige manier verhalen zijn toe te voegen. Deze verhalen mogen over gebeurtenissen gaan van eeuwen geleden, maar persoonlijke ervaringen van gisteren zijn ook welkom. Morgen is ook dat weer geschiedenis!

Een groep actieve vrijwilligers begeleiden diegenen die niet thuis zijn op de computer. Vooral de verhalen van de zeventig plussers zijn interessant om te verzamelen en vast te leggen. Hun ervaring over hen zelf, hun ouders en eventueel voorouders zijn van onschatbare waarde. Hoe groeiden zij op in het Tilburg van decennia geleden? Wat voor werk deden ze en wat verdiende ze ervoor? Welke rol speelde de kerk in hun leven? Welk vervoermiddel was toen gangbaar?

Familie Dal in beeld
Sinds juni is in samenwerking met het verzorgingshuis de Hazelaar een project uitgezet om in dit tehuis op locatie verhalen te verzamelen. Dit heeft nu al geleid tot pareltjes van verhalen, die anders verloren zouden zijn gegaan. Van de Tilburgse familie Dal is ondertussen een uitgebreid beeld geschetst op het Geheugen van Tilburg. Een bewogen familiegeschiedenis! De ouders Dal hadden 19 kinderen op het moment dat vader overleed. Een familietragiek, maar er zat ook veel humor in die familie. Benieuwd? Lees hun verhalen op het Geheugen van Tilburg.